Wykonanie
W krajach Azji Wschodniej
kaczka jest bardzo popularna. Nie dziwię się, bo jest smaczna i delikatna. Dziś zapraszam na taką pachnącą
cynamonem.900 g piersi
kaczki1 duża
kalarepasok wyciśnięty z 2-3
pomarańczy3-4 łyżeczki
cynamonusól2 łyżki
oleju sezamowegooliwa z oliwekKaczkę myjemy, osuszamy, sprawdzamy czy nie zostały jakieś
pióra. Następnie nacinamy ją od strony skóry i nacieramy odrobiną
oliwy z
cynamonem oraz
solą. Wyciskamy sok z
pomarańczy i łączymy go z
olejem sezamowym. Następnie bierzemy się za
kaczkę.SPOSÓB 1(dla lubiących
mięso krwiste) –
kaczkę wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię i zwiększamy ogień. Smażymy ją około 8-10 minut stroną od skóry, a następnie 2-3 minuty na drugiej stronie. Piersi przekładamy do brytfanki zalewamy
sokiem pomarańczowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.SPOSÓB 2 (dla lubiących
mięso well done) –
kaczkę wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię i zwiększamy ogień. Smażymy ją około 8-10 minut stroną od skóry, a następnie 2-3 minuty na drugiej stronie. Piersi przekładamy do brytfanki zalewamy
sokiem pomarańczowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30-40 minut.Po upieczeniu wyjmujemy
kaczkę na deskę i dajemy jej odpocząć. Pierś
kaczki kroimy w plastry, polewamy sosem i podajemy z cienko pokrojonymi kawałkami obranej
kalarepy