ßßß
Kaczka bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga szczególnych umiejętności, także śmiało mogą ją zrobić osoby, które wcześniej nie miały odwagi zabrać się za nią ;)Pieczona tylko w ziołach prowansalskich, a dzięki pomarańczy tłuszcz, który wytworzył się podczas pieczenia, zamienił się w niesamowicie pyszny, lekko słodkawy sosik.Składniki:– kaczka ( 2kg )– sól– zioła prowansalskie– 2 pomarańczePrzygotowanie:* Kaczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.* Posypujemy solą i obficie ziołami prowansalskimi.* Wkładamy przyprawione mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.* Nagrzewamy piekarnik do 200 st., wkładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego i pieczemy ją pod przykryciem, co jakiś czas polewając ją sokami, które się wytwarzają.* Po około godzinie,obracamy mięso na drugą stronę, polewamy sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy, a drugą obieramy, kroimy w plastry i obkładamy kaczkę dookoła.* Teraz pieczemy już bez przykrycia, pamiętając by co jakiś czas ( ja robiłam to co 10 minut ) polewać ją, jej własnymi sokami:)W razie gdyby zaczęła za szybko się przypiekać, warto przykryć ją z wierzchu folią aluminiową.* Piec około 2 godz.


Kategorie: