Wykonanie

U nas w domu w pierwsze święto Bożego narodzenie nie gotujemy obiadu – zjadamy jeszcze potrawy wigilijne, żeby dłużej nacieszyć się ich smakiem. Za o w drugie święto jest zawsze rosołek i jakieś dobre
mięso na drugie danie. W tym roku Postawiliśmy na
kaczkę i to tradycyjną, z
pomarańczami. Przepis wzięłam z mojej francuskiej książki kulinarnej „L’authentique ciusine de nos grand-meres”, wzbogacając go nieco od siebie.
Kaczka wyszła wyśmienita , wytworzyła doskonały sos , do którego zrobiłam
drożdżowe pyzy.
kaczka ( miałam pekina ok. 2, 5 kg)2-3
pomarańczesok z 1/2
pomarańczysól,
pieprz biały i
ziołowyimbir,
estragon2-3 gwiazdki
anyżukawałek kory cynamonowej
oliwarosół do podlewaniaZ
kaczki wyjęłam szyję i odcięłam końcówki skrzydeł, które wykorzystałam do rosołu. Umyłam ją i osuszyłam. Ponacinałam skórę na piersiach uważając, żeby nie ponacinać
mięsa. Natarłam
kaczkę solą,
pieprzami i
imbirem, z zewnątrz i w środku, do środka dodałam jeszcze sporo
estragonu. Z zewnątrz potraktowałam ją jeszcze
sokiem pomarańczowym i
oliwą. Odstawiłam do lodówki na ok. 2 godziny.Do środka włożyłam obrane i podzielone ma cząstki
pomarańcze, gwiazdki
anyżu i
cynamon. Zaszyłam skórę . Położyłam
kaczkę piersiami do góry na blasze wysmarowanej
olejem i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piekłam nieco ponad dwie godziny, co 20 minut polewając rosołem a
potem wytworzonym sosem. Po godzinie pieczenia odwróciłam
kaczkę piersiami do dołu na około 40 minut,
potem odwróciłam ją znowu. Na ostatnie 20 minut zwiększyłam temperaturę w piekarniku do 200 C, żeby skórka się zbrązowiła. Sprawdziłam wbijając widelec, czy
mięso jest dość miękkie i wyciągnęłam.Po wyjęciu z piekarnika pozwoliłam
kaczce „odpocząć” ok. 10 minut, żeby
soki w
mięsie zastygły. Sos z blachy przelałam na patelnię i zagęściłam go łyżką
mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości
wody.Podałam
kaczkę z pyzami drożdżowymi, które doskonale pasowały do sosu i
mięsa. Do tego zrobiłam
sałatę z
ogórkami i
pomidorami w
winegrecie.Ale była pyszna !
Pomarańcze ze środka dopełniały smak
mięsa, które było soczyste i kruche zarazem. Pyzy z sosem i
sałata świetnie do
kaczki pasowały. Polecam na specjalne okazje.Smacznego !