ßßß Cookit - przepis na KACZKA FASZEROWANA JABŁKAMI I POMARAŃZCAMI

KACZKA FASZEROWANA JABŁKAMI I POMARAŃZCAMI

nazwa

Wykonanie

Czaiłam się na kaczkę faszerowana od dłuższego czasu i wreszcie zrobiłam ją na obiad w drugie święto. Na nadzienie wybrałam jabłka, do których po namyśle dodałam pomarańczę, żeby było bardziej świątecznie. Przyprawiłam ją papryką, pieprzem ziołowym, imbirem i majerankiem – postała sobie zamarynowana kilka godzin w lodówce, zanim trafiła do piekarnika.
kaczka
sól, pieprz czarny i ziołowy
papryka w proszku, imbir, majeranek
trochę oliwy
Kaczkę po umyciu i wysuszeniu natarłam przyprawami i oliwą, wstawiłam na kilka godzin do lodówki, żeby się przemacerowała. Potem wstawiłam do nagrzanego piekarnika w 180 C na około 2, 5 godziny. Obracałam ją co jakiś czas, podlewałam rosołem a potem wytworzonym sosem.
Próbowałam, czy jest dobra nakłuwając widelcem. Gdy wchodził w mięso bez opory i płyn wydostający się z niej był przezroczysty, kaczka była gotowa.
Sos zlałam na patelnię i zagęściłam nieco mąką rozbełtaną w zimnej wodzie. Zjedliśmy ją z ziemniaczkami i surówka z kapusty pekińskiej z warzywami.
Była pyszna, soczysta i aromatyczna. Nie zdążyłam od razu zrobić zdjęć pokrojonej, a potem zostały tylko mało atrakcyjne kawałki, więc pokazują tylko w całości. Nadzienie bardzo pasowało do mięsa i sosu. Polecam jako świąteczne danie. Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/kaczka-faszerowana-jablkami-i-pomaranczami