ßßß
To jeszcze moje zaległe świąteczne danie, może się przyda komuś podczas długiego weekendu. Kaczkę najpierw marynowałam w czerwonym winie z przyprawami, potem nadziałam jabłkami, suszoną żurawiną, morelami , śliwkami i rodzynkami. Wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, ciekawa odmiana dla klasycznej kaczki z jabłkami.kaczka bez podrobów2-3 kwaśno-winne jabłkakilka suszonych śliwek i morelipo garści rodzynek i suszonej żurawinysól, pieprz czarny i ziołowyimbir, majeranek, tymianekczerwone winotrochę oliwyrosół do podlewaniaKaczkę natarłam przyprawami z zewnątrz i w środku, skropiłam obficie czerwonym winem i wstawiałam na kilka godzin do lodówki. Potem natarłam jeszcze oliwą, włożyłam do środka pokrojone jabłka wymieszane z suszonymi owocami, zszyłam skórę i wstawiłam do piekarnika w 180 C na około 2, 5 godziny. Obracałam ją i polewałam najpierw rosołem, potem wytworzonym sosem.Podałam ją z pyzami drożdżowymi świetnie pasującymi do sosu i surówką na bazie kapusty pekińskiej. Suszone owoce w farszu i czerwone wino nadały jej ciekawy aromat. Doskonała jako świąteczne danie.Smacznego !