Wykonanie
Kaczka, to obok gęsiny i
królika jedno z moich ulubionych
mięs. Najczęściej przygotowuję ją właśnie w taki sposób - faszerowaną
jabłkami i marynowaną przez noc w przyprawach.
Mięso wcześniej zamarynowane jest niezwykle aromatyczne i kruche. Efekt końcowy zawsze jest fantastyczny -
kaczka dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki:1
kaczka o wadze ok. 2 kgMarynata:2 łyżki suszonego
majeranku1/2 łyżki suszonego
tymianku5 ząbków
czosnku2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1 łyżka
olejuNadzienie:3 duże
winne jabłka1/2 łyżki
majeranku
Kaczkę umyć i osuszyć. Ząbki
czosnku obrać i posiekać. Do
oleju dodać
czosnek,
zioła,
sól i
pieprz. Marynatą natrzeć
kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną
kaczkę wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed
pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Jabłka pokroić na ćwiartki obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posypać
majerankiem.
Kaczkę nadziać
jabłkami i szczelnie spiąć wykałaczkami.
Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Kaczkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec
kaczkę przez ok. 2 godziny. Ostatnie 15 minut piec
kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać
kaczkę wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu
kaczkę pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby
soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a
mięso pozostało soczyste.Rady: Na każdy kilogram
mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia.Aby skórka była chrupiąca 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować
kaczkę osoloną
wodą.Jeśli w trakcie pieczenia
kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową.Do farszu można dodać także namoczoną w
czerwonym winie żurawinę lub
rodzynki.