ßßß
Surówka z marchewki należy do najbardziej popularnych i lubianych przystawek . Podawana do dań mięsnych doskonale uzupełnia posiłek w witaminy. Możemy ją łączyć z rożnymi warzywami, podawać również jako pyszny i wartościowy deser dodając jabłko i ulubione bakalie.Moja dzisiejsza propozycja to marchewka z imbirem i pomarańczą. Można ją zjeść samodzielnie, ale jest również świetnym dodatkiem do delikatnych mięs. Słodko-kwaśna z odrobiną pikanterii, którą nadaje jej imbir.
Składniki:/dla 2 osób/2 marchewkikawałek świeżego imbiru1 pomarańczasok z 1/2 pomarańczy1 łyżka miodu prawdziwego1,5 łyżki oliwy z oliwek extrverginsól do smakuWykonanie:Dokładnie umyte i obrane marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Imbir pokroić w cieniutkie paseczki.Na patelni rozgrzać oliwę,wsypać marchewkę i lekko poddusić.Dodać miód,imbir, doprawić do smaku solą i dusić kilka minut.Marchewka powinna pozostać nadal jędrna.Wystudzić.Wycisnąć sok z pomarańczy,połączyć z marchewką i przełożyć do salaterki.Dodać owoc pomarańczy podzielony na małe cząstki.