Wykonanie
2 września, 2015 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Owoce i warzywa są teraz przepyszne, grzechem więc byłoby nie zrobić z nich domowych smarowideł do kanapek.2 małe
bakłażany1
papryka1 liść
jarmużu5-6 łyżek
oleju lnianego1 łyżka tahini
sól,
pieprz,
tymianekPaprykę i
bakłażana myjemy, osuszamy, układamy w piekarniku na foli do pieczenia i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia wrzucamy do piekarnika umyty i osuszony liść
jarmużu.
Paprykę (usuwamy pestki) i
bakłażana studzimy, obieramy ze skórki, po czym wrzucamy do blendera. Dodajemy liść
jarmużu,
olej lniany, tahini,
sól,
pieprz,
tymianek i przerabiamy na pastę. Pastę można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Podobne wpisyPasta z
bakłażana,
cukinii,
rukoli,
czosnku i
natki pietruszkiSałatka z
roszponką,
jajkiem i
paprykąRozgrzewająca zupa z
kurczakiem,
papryką,
kukurydzą i
pigwąMoutabbal