ßßß
Sezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i tymiankiem z odrobiną czosnku dla zaostrzenia smaku. Robiłam już frittatę ze szparagami i papryką i frittatę ze szpinakiem . Tym razem postanowiłam ją jeszcze urozmaicić i dodać trochę serka śmietankowego. Frittata wyszła soczysta i bardziej kremowa.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki:350 g cukiniiszczypta soli do posypana cukinii5 jajek3 łyżki śmietankowego serka2 ząbki czosnkuświeżo zmielony pieprzodrobina paprykiparę gałązek świeżego tymiankuolej do smażenia
Wykonanie:Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Układamy na sitku, delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy, aby pozbyć się soku.Czosnek drobniutko siekamy. Do miski wbijamy jajka, wrzucamy czosnek, serek śmietankowy, cukinię i listki tymianku. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Po około 10-15 minutach, gdy masa się lekko zetnie także z góry przekładamy frittatę na drugą stronę przy pomocy pokrywki lub talerza. Smażymy kolejne 10 minut.Od razu podajemy, choć na zimno frittata też doskonałe smakuje.