ßßß Cookit - przepis na Frittata z cukinią i tymiankiem

Frittata z cukinią i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Sezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i tymiankiem z odrobiną czosnku dla zaostrzenia smaku. Robiłam już frittatę ze szparagami i papryką i frittatę ze szpinakiem . Tym razem postanowiłam ją jeszcze urozmaicić i dodać trochę serka śmietankowego. Frittata wyszła soczysta i bardziej kremowa.
Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
350 g cukinii
szczypta soli do posypana cukinii
5 jajek
3 łyżki śmietankowego serka
2 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz
odrobina papryki
parę gałązek świeżego tymianku
olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Układamy na sitku, delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy, aby pozbyć się soku.
Czosnek drobniutko siekamy. Do miski wbijamy jajka, wrzucamy czosnek, serek śmietankowy, cukinię i listki tymianku. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Po około 10-15 minutach, gdy masa się lekko zetnie także z góry przekładamy frittatę na drugą stronę przy pomocy pokrywki lub talerza. Smażymy kolejne 10 minut.
Od razu podajemy, choć na zimno frittata też doskonałe smakuje.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/08/frittata-z-cukinia-i-tymiankiem.html