Wykonanie
Sezon
cukiniowy w pełni,
pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi
daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z
cukinią i
tymiankiem z odrobiną
czosnku dla zaostrzenia smaku. Robiłam już frittatę ze
szparagami i
papryką i frittatę ze
szpinakiem . Tym razem postanowiłam ją jeszcze urozmaicić i dodać trochę
serka śmietankowego. Frittata wyszła soczysta i bardziej kremowa.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki:350 g
cukiniiszczypta
soli do posypana
cukinii5
jajek3 łyżki
śmietankowego serka2 ząbki
czosnkuświeżo zmielony
pieprzodrobina
paprykiparę gałązek świeżego
tymiankuolej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Układamy na sitku, delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy, aby pozbyć się soku.
Czosnek drobniutko siekamy. Do miski wbijamy
jajka, wrzucamy
czosnek,
serek śmietankowy,
cukinię i listki
tymianku. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy odrobinę
oleju, wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Po około 10-15 minutach, gdy masa się lekko zetnie także z góry przekładamy frittatę na drugą stronę przy pomocy pokrywki lub talerza. Smażymy kolejne 10 minut.Od razu podajemy, choć na zimno frittata też doskonałe smakuje.