Wykonanie
Jesieni często towarzyszą przeziębienia. Aby się przed nimi uchronić powinniśmy dbać o odpowiedni ubiór, a także jedzenie z dużą zawartością witamin. Świetnym przykładem zdrowej, bogatej w witaminę C i minerały żywności jest bardzo zielona pasta z
bakłażana,
cukinii,
rukoli,
czosnku i
natki pietruszki2 małe
bakłażany1 mała
cukinia70 g
rukoli70-90 g
natki z
pietruszki3 ząbki
czosnku5 łyżek
oliwysól,
pieprz,
tymianekBakłażany myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na 1,5 centymetrowe plasterki. Podobnie robimy z
cukinią, ale jej nie obieramy ze skórki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do miski wrzucamy upieczone kawałki
bakłażana,
cukinii,
natkę pietruszki, umytą i osuszoną
rukolę,
sól,
pieprz,
tymianek,
oliwę z oliwek oraz ząbki
czosnku. Całość przerabiamy blenderem na gładką masę. Podajemy jako pastę kanapkową.