Wykonanie
Pad Thai dla wielu osób jest jednym z najbardziej reprezentatywnych dań kuchni tajskiej. Mimo potocznego wyobrażenia, ten niezmiernie smaczny
makaron wywodzi się z Chin, o czym świadczy pełna nazwa potrawy kway teow pad Thai (kway teow oznacza po chińsku świeży,
makaron ryżowy). Nie ma w tym nic
dziwnego gdyż mieszkańcy współczesnej Tajlandii wywodzą się od
Tajów przybyłych
między X a XII w. n.e. w te rejony z południowo-zachodnich Chin oraz zasymilowanych Khmerów. Jeszcze inne źródła podają, że przepis na
makaron został przywieziony do Siamu (tak do 1939 roku nazywała się Tajlandia) przez wietnamskich kupców.
Makaron ryżowy towarzyszył
Tajom od wieków, ale dopiero na początku XX wieku uczyniono z niego towar eksportowy i nadano współcześnie znaną nazwę. Do rozpowszechnienia obecnie znanego przepisu przyczynił się feldmarszałek Plaek Pibulsongkram wpływowy polityk i premier Tajlandii w latach (1938-1944). Silny nacisk na promocje pad Thai położony został w latach 40. ze względu na liczne powodzie zalewające Tajlandię oraz związane z nimi rozprzestrzenianie się chorób. Potrawy gotowane oraz smażone zmniejszały ryzyko zatruć pokarmowych, a dodanie do
makaronu takich składników jak:
jajko,
mięso,
kiełki fasoli,
orzeszki ziemne czy
cebula zwiększało jego wartość odżywczą. Przepis na pad Thai szybko zrobił się popularny nie tylko w Bangkoku, ale również w innych częściach
kraju.Pad Thai mimo, że jest ulicznym jedzeniem serwowanym na straganach przez wyspecjalizowanych sprzedawców, skrywa w sobie całą esencję kuchni tajskiej, w której niezmiernie ważna jest obecność w potrawie zróżnicowanych smaków oraz tekstury poszczególnych składników.A teraz czas na przepis (w moim daniu na zdjęciu nie ma
tofu, gdyż za nim nie przepadam, ale zdecydowana większość tradycyjnych przepisów uwzględnia ten składnik).Pad Thai – przepis:300 g
piersi z kurczaka200 g
makaronu ryżowego150 g
serka tofu2
jajka2
szalotki2 ząbki
czosnku½ łyżki
chilli40-60 g
orzeszków ziemnych (niesolonych)30-40 g
kiełków fasoli mung1
limonkaświeża
kolendra1-2 łyżki pasty tamaryndowej250 ml
wody5 łyżek
cukru palmowego40 ml
sosu rybnego1 łyżka
soliNa głęboką patelnię wlewamy
wodę, dodajemy pastę tamaryndową,
cukier palmowy,
sos rybny oraz
sól. Całość gotujemy przez 4-5 minut, po czym przelewamy do miski.
Makaron ryżowy moczymy w wodzie przez 10-15 minut.
Tofu podsmażamy na złoto. Na patelni, na
oleju roślinnym smażymy
kurczaka,
czosnek i
szalotkę. Następnie dodajemy
makaron oraz wlewamy wcześniej przygotowany sos,
chilli,
orzeszki ziemne po czym smażymy przez kilka minut. Kolejnym etapem jest dorzucenie
tofu oraz wbicie
jajek. Trzeba bardzo uważać, aby
jajko ładnie połączyło się z resztą składników. Minutę przed końcem smażenia dorzucamy
kiełki fasoli. Przed podaniem posypujemy świeżą
kolendrą i skrapiamy
limonką.