Wykonanie
Kuchnia indyjska inspiruje mnie od lat – zarówno ta wegetariańska, jak i
mięsna. Kolory, zapachy, składniki. Oczarowała mnie
magia przypraw oraz przepisy na placki. W mojej kuchni zawsze jest chociaż jeden zestaw przypraw
curry,
soczewica,
orzechy nerkowca czy
ryż basmati . Ostatnio przygotowałam łagodne w smaku danie z
kurczaka, marynowanego przez noc w
jogurcie. Dzięki
kurkumie potrawa nabrała przepięknego, wiosennego, żółtego koloru.średnia
pierś z kurczaka300 g
ryżu basmati450 g
jogurtu (bałkańskiego albo greckiego)250 g
zielonej fasoli szparagowej200 g
orzechów nerkowca2 duże
cebule2 płaskie łyżki
kurkumy2 łyżki
oliwy z oliweksól,
kmin rzymski,
pieprzKurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy
jogurt,
kurkumę,
pieprz,
kmin rzymski,
sól, po czym dokładnie mieszamy. Wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na rozgrzaną patelnię wrzucamy
kurczaka wraz z marynatą. Po pięciu minutach smażenia dodajemy
cebulę pokrojoną w
pióra. Po kolejnych 10 minutach dorzucamy
fasolę szparagową i dusimy przez kolejne 10 minut. W międzyczasie gotujemy
ryż, a także robimy gładką pastę z
orzechów nerkowca (np. przy pomocy blendera). Do sosu dodajemy pastę
orzechową i dokładnie mieszamy. Po 2 minutach danie jest gotowe. Podajemy z
ryżem basmati albo jakimiś indyjskimi plackami.
