Wykonanie
Sobrasada to tradycyjny
wyrób mięsny pochodzący z Majorki, mniej znana i z pewnością niedoceniana kuzynka popularnego chorizo. Tak samo jak ono jest wytwarzana z
mięsa wieprzowego mocno przyprawionego
słodką papryką w proszku, która nadaje sobrasadzie intensywnego koloru i charakterystycznego smaku, jednak zawiera więcej tłuszczu i różni się konsystencją, bowiem sobrasada przeznaczona jest w zasadzie do smarowania, a nie do krojenia w plasterki. Dobrej jakości sobrasada jest znakomitym dodatkiem do kanapek (dla osiągnięcia pełni smaku należy ja wyjąć z lodówki na ok. 15 minut przed użyciem, raz otwarta powinna zostać zużyta w ciągu 3-4 tygodni), ale również może nadawać wyjątkowego smaku innym potrawom. Jeśli uda Wam się gdzieś kupić ten wyjątkowy produkt (lub przywieźć z Hiszpanii), polecam przepis na nadziewane
piersi z kurczaka. Przepis niezwykle prosty, a zaskakujący niecodziennym smakiem.
Składniki:-duża
pierś kurczaka pokrojona na kotlety- sobrasada - ok 100 gr wystarczy na 6 dużych kotletów- 2 łyżki
oliwy z oliwek-
pieprz i
sól do smaku
Wykonanie:
Pierś kurczaka kroimy na kotlety. Rozsmarowujemy równomiernie sobrasadę na każdym kotlecie, zostawiając nieco miejsca po bokach.
Następnie zwijamy kotlety, nie ma potrzeby związywania ich, czy też spinania wykałaczką.
Kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym, ja używam tradycyjnej glinianej patelni, ale to tylko kwestia estetyki. Posypujemy
pieprzem i
solą oraz kropimy
oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy bez przykrycia przez około 20 minut. Tak przyrządzona pierś idealnie komponuje się z pieczonymi
ziemniakami. Życzę smacznego i zapraszam do pozostawiania komentarzy!