ßßß Cookit - przepis na Pierś kurczaka z sobrasada

Pierś kurczaka z sobrasada

nazwa

Wykonanie

Sobrasada to tradycyjny wyrób mięsny pochodzący z Majorki, mniej znana i z pewnością niedoceniana kuzynka popularnego chorizo. Tak samo jak ono jest wytwarzana z mięsa wieprzowego mocno przyprawionego słodką papryką w proszku, która nadaje sobrasadzie intensywnego koloru i charakterystycznego smaku, jednak zawiera więcej tłuszczu i różni się konsystencją, bowiem sobrasada przeznaczona jest w zasadzie do smarowania, a nie do krojenia w plasterki. Dobrej jakości sobrasada jest znakomitym dodatkiem do kanapek (dla osiągnięcia pełni smaku należy ja wyjąć z lodówki na ok. 15 minut przed użyciem, raz otwarta powinna zostać zużyta w ciągu 3-4 tygodni), ale również może nadawać wyjątkowego smaku innym potrawom. Jeśli uda Wam się gdzieś kupić ten wyjątkowy produkt (lub przywieźć z Hiszpanii), polecam przepis na nadziewane piersi z kurczaka. Przepis niezwykle prosty, a zaskakujący niecodziennym smakiem.
Składniki:
-
duża pierś kurczaka pokrojona na kotlety
- sobrasada - ok 100 gr wystarczy na 6 dużych kotletów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Pierś kurczaka kroimy na kotlety. Rozsmarowujemy równomiernie sobrasadę na każdym kotlecie, zostawiając nieco miejsca po bokach.
Następnie zwijamy kotlety, nie ma potrzeby związywania ich, czy też spinania wykałaczką.
Kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym, ja używam tradycyjnej glinianej patelni, ale to tylko kwestia estetyki. Posypujemy pieprzem i solą oraz kropimy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy bez przykrycia przez około 20 minut. Tak przyrządzona pierś idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami. Życzę smacznego i zapraszam do pozostawiania komentarzy!
Źródło:http://iberolatino.blogspot.com/2013/11/piers-kurczaka-z-sobrasada.html