Wykonanie
Zupy są idealne na zimę. Sycą, rozgrzewają i robi się je szybko. Wystarczy kilka minut, aby odgrzać sobie kolejną porcję. Wszystkim zapracowanym i nie tylko polecam treściwy krem
brokułowy z
kiełbasą, grzankami i
startym serem.1500 ml
wody2 łyżki
smalcu gęsiego2 łyżki
sosu sojowego500-600 g
brokułów2
marchewki2 duże
pietruszki2 duże
ziemniakichleb (na grzanki),
oliwa z oliwekkiełbasaser do posypania
sól,
pieprz,
estragon,
tymianekDo garnka wrzucamy pokrojoną
marchew,
ziemniaki i
pietruszki. Zalewamy
wodą, dodajemy
przyprawy,
smalec oraz
sos sojowy i gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut. Następnie dodajemy pokrojone drobno
brokuły i gotujemy kolejne 15 minut. Ugotowaną zupę przerabiamy na krem przy pomocy blendera.
Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Zupę rozlewamy do misek, ozdabiamy ją grzankami, plasterkami
kiełbasy i
startym serem.