Wykonanie
Składniki1 główka
sałaty6 jajkilka kromek
chleba3 ząbki
czosnku4-5 łyżek
oliwy10 dag
parmezanu2 wędzone
piersi z kurczaka (można zastąpić grillowanymi lub smażonymi)1
jogurt grecki (lub inny gęsty
jogurt)
sólpieprzCzas przygotowania: 15 minDawno nie było tu żadnej sałatki, ale wyrosła mi w ogrodzie tak ładna
sałata, że szkoda jej nie zjeść. Zapraszam więc na
sałatkę z wędzonym
kurczakiem. Oczywiście wyrób własny, przepis prosty, ale o nim innym razem.Większość z nas zapewne jadło
sałatkę Cezar. Trochę mnie zainspirowała, aczkolwiek sos, który się do niej podaje, nie jest moim ulubionym, więc moja wariacja jest nieco inna. Podana ilość składników powinna wystarczyć na 4 duże porcje.Zaczynam od ugotowania jaj. Lubię, kiedy
żółtka mają "oczko", więc od chwili, kiedy
woda zaczyna wrzeć, zostawiam je w niej na około 5,5 minuty.Myję
sałatę, osuszam ją nieco i rwę na dość duże kawałki. Nie kroję
sałaty, ponieważ brzegi zrobią się ciemne i będzie wyglądała mało apetycznie. Układam ją na talerzach. Następnie kroję
piersi kurczaka na około 4-5 mm plastry i układam na sałacie.
Jaja obieram i kroję na pół, po czym kładę obok
kurczaka.Sos – do
jogurtu dodaję 2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę,
sól i
pieprz do smaku. Opcjonalnie można dodać np.
bazylię lub
zioła prowansalskie. Robię kilka kleksów na poprzednich składnikach.Pokrojone w kostkę kromki
chleba wrzucam na patelnię z ząbkiem
czosnku – też przeciśniętym przez praskę. Polewam
oliwą i chwilę smażę, żeby nabrały złotego koloru i aromatu
czosnku oraz
oliwy. Dodaję grzanki do sałatki. I na sam koniec ścieram na średnich oczkach tarki
parmezan i posypuję całość. Smacznego!
Podobne przepisyPenne z sosem mięsnymOdrobina postu – bruschetta
Na zielono – pesto
Papryka faszerowana
jajkiemKurczak z tagliatelle na szybko