Wykonanie
Jedna z moich ulubionych sałatek .... pewnie dlatego, że z mięsiwem ;) Nie powinnam tego mówić, ale uwielbiam ją w wersji McDonalda :)) .....przyznaję szczerze i otwarcie :)Stąd też zrodził się pomysł stworzenia "mojej" wersji, bo zawsze mam mieszane uczucia konsumując w takich miejscach. Ja użyłam gotowych grzanek, ale zrobione samemu będą jeszcze lepsze i można je obtoczyć w ulubionych przyprawach.Takie fast-foody to ja lubię :))Składniki (3 porcje) :
Sałata3
filety z kurczaka2 główki
sałaty rzymskiej3-6
jajekparmezangrzankipo pół łyżeczki
soli czosnkowej,
papryki czerwonej i
pieprzuFilety z kurczaka delikatnie rozbić jeżeli są dość grube i natrzeć
mieszanką przypraw (
sól czosnkowa,
pieprz,
papryka) - odstawić do lodówki. W międzyczasie ugotować
jajka na twardo i przygotować
sałatę: każdy listek opłukać i porwać na mniejsze kawałki, dokładnie osuszyć.
Sałatę wymieszać z 1-2 łyżkami startego na cieniutkie
płatki parmezanu oraz z grzankami, udekorować
jajkami.
Filety przygotować na patelni grillowej - ok.5-10 minut .... ale należy to zrobić na samym końcu już po przygotowaniu sosu.Dressing4 łyżki
majonezu4 łyżki
jogurtu greckiego2 fileciki anchovies1 ząbek
czosnkusok z 1/2
cytryny2 łyżki
parmezanuszczypta
pieprzuW pierwszej kolejności należy zmiksować anchovies z
czosnkiem w blenderze, aby składniki się rozdrobniły a konsystencja była gładka, następnie można dodać całą resztę składników. Zmiksować wszystko na gładką masę ....
sos jest najlepszy następnego dnia, kiedy składniki dobrze się połaczą
smakami :)