Wykonanie
Lekka zupa ogórkowa

Składniki1
marchew1 nieduża
pietruszka0,5 małego
selera1 średni
ziemniak5 dużych
ogórków kiszonych3 ząbki kiszonego
czosnkupłatki ryżowe3 łyżki
śmietany (12%)
sólmaggi1 pęczek
natki pietruszki1 pęczek
szczypiorkuCzas przygotowania: 25-30 minPrzepis na: Lekka zupa ogórkowaPodczas długiej zimy często na
stole gościł krupnik. Jakoś tak, jakby był nieodłączną częścią tej
pory roku. Nawet mi się nie chciało o nim już pisać. Teraz przyszła
pora na nieco lżejsze zupy. Dzisiaj zapraszam na
ogórkową.
Marchew,
pietruszkę,
seler i
ziemniaka ścieram na dużych oczkach. Wrzucam na wrzątek (jakieś 3 l
wody) i gotuję, aż zmiękną. Dzięki temu, że są starte, trwa to dosłownie chwilę. W międzyczasie 5 dość dużych
ogórków kiszonych i 3 ząbki kiszonego
czosnku (zawsze dodaję podczas
kiszenia ogórków kilka ząbków do słoika i później są jak znalazł) wrzucam do blendera i miksuję.Kiedy warzywa są już miękkie, wlewam zmiksowane
ogórki i zostawiam jeszcze na chwilkę, żeby wszystko razem się podgotowało. Dodaję sporą garść
płatków ryżowych. Będzie szybciej niż z
ryżem.Do szklanki, kubka lub jakiegokolwiek innego naczynia wlewam 3 łyżki
śmietany, dodaję trochę
maggi i
soli, zalewam to kilkoma łyżkami ciepłej zupy i mieszam. Po wymieszaniu wlewam do garnka. Dzięki temu
śmietana się nie zbryli.Na sam koniec siekam
natkę pietruszki i
szczypiorek i dodaję do zupy. U mnie tej
zieleniny idzie sporo, bo wszyscy lubią, ale oczywiście można dodać wedle uznania. Smacznego!



Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecie
Szynka duszona w warzywach
Kurczę pieczone z warzywami i cząbremŻurek
Schab duszony w całości z warzywami