ßßß
Składniki1 marchew1 nieduża pietruszka0,5 małego selera1 średni ziemniak5 dużych ogórków kiszonych3 ząbki kiszonego czosnkupłatki ryżowe3 łyżki śmietany (12%)sólmaggi1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorkuCzas przygotowania: 25-30 minPrzepis na: Lekka zupa ogórkowaPodczas długiej zimy często na stole gościł krupnik. Jakoś tak, jakby był nieodłączną częścią tej pory roku. Nawet mi się nie chciało o nim już pisać. Teraz przyszła pora na nieco lżejsze zupy. Dzisiaj zapraszam na ogórkową.Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka ścieram na dużych oczkach. Wrzucam na wrzątek (jakieś 3 l wody) i gotuję, aż zmiękną. Dzięki temu, że są starte, trwa to dosłownie chwilę. W międzyczasie 5 dość dużych ogórków kiszonych i 3 ząbki kiszonego czosnku (zawsze dodaję podczas kiszenia ogórków kilka ząbków do słoika i później są jak znalazł) wrzucam do blendera i miksuję.Kiedy warzywa są już miękkie, wlewam zmiksowane ogórki i zostawiam jeszcze na chwilkę, żeby wszystko razem się podgotowało. Dodaję sporą garść płatków ryżowych. Będzie szybciej niż z ryżem.Do szklanki, kubka lub jakiegokolwiek innego naczynia wlewam 3 łyżki śmietany, dodaję trochę maggi i soli, zalewam to kilkoma łyżkami ciepłej zupy i mieszam. Po wymieszaniu wlewam do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zbryli.Na sam koniec siekam natkę pietruszki i szczypiorek i dodaję do zupy. U mnie tej zieleniny idzie sporo, bo wszyscy lubią, ale oczywiście można dodać wedle uznania. Smacznego!

Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecie
Szynka duszona w warzywach
Kurczę pieczone z warzywami i cząbremŻurek
Schab duszony w całości z warzywami