Wykonanie
Lasagne bolognese

Składnikisos
mięsno-
pomidorowy:40 dag
mięsa (u mnie wieprzowe)1 puszka
pomidorów krojonych bez skórki (400 g)1 opakowanie
przyprawy do spaghetti bolognese Kamis
sos beszamelowy:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki0,5 l
mlekasólpieprz0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowejser żółty do posypania (ilość wg uznania)
makaron lasagneCzas przygotowania: 15 min plus 45 min pieczeniePrzepis na: Lasagne bologneseWybierając
przyprawy do posiłków, najczęściej korzystam ze świeżych, ewentualnie suszonych
ziół, ale nigdy to nie są "gotowce". Jednak ostatnio moja kuchnia nieco się zasiliła w produkty firmy Kamis, a skoro już je mam, postanowiłam wypróbować niektóre. I tak dziś rodzina została nakarmiona lasagne bolognese.Przygotowuję dwa sosy:
mięsno-
pomidorowy i beszamelowy.
Mielę mięso na drobnym sitku i wrzucam na rozgrzaną
oliwę. Przesmażam około 2 minut, po czym dodaję puszkę krojonych
pomidorów (ja używam takich bez skórki), a jeśli się okaże, że całość jest zbyt wodnista, dodaję jeszcze nieco
przecieru pomidorowego. Wsypuję opakowanie
przyprawy do spaghetti bolognese i całość smażę tak koło 5 minut.Odstawiam gotowy sos. I teraz beszamel. W rondlu rozgrzewam
masło i dodaję
mąkę. Mieszam dość intensywnie. Dolewam
mleko i mieszam aż do zagotowania. Doprawiam
pieprzem,
solą i
gałką muszkatołową. Z tą gałką uwaga, bo jeśli ktoś nie przepada za mocnymi
smakami, może się okazać zbyt intensywna. Wtedy radzę dać jej mniej.Odstawiam sos. Smaruję dno naczynia żaroodpornego
masłem – tylko tyle, żeby było łatwo później wyjąć lasagne. Wykładam
makaronem. Zakładam, że będą 4 warstwy
makaronu, tyleż warstw
sosu beszamelowego i 3 warstwy sosu
mięsnego. Na
makaron idzie beszamel, dalej sos
mięsny. I znowu:
makaron, beszamel,
mięso. Jeszcze raz ten sam układ. Ostatnie dwie warstwy to
makaron i
sos beszamelowy, który posypuję ulubionym
żółtym serem. Nie żałuję, raz się żyje ;)Wkładam całość do piekarnika nagrzanego d 180 st. C i piekę około 45 minut.Wrażenia – lasagne palce lizać. Dzięki jednej
przyprawie zaoszczędzony czas. Dobrało się do obiadu nawet moje niespełna dwuletnie dziecko i spałaszowało całą porcję, aż się uszy trzęsły (pomijając
ser, którego nie lubi, ale może i dobrze).
Przyprawa skomponowana bardzo dobrze. Na tyle dobrze, że kolejnym razem pewnie pokicam do sklepu, żeby ją kupić, zamiast przeciskać
czosnek i zastanawiać się, ile wsypać
bazylii. Ha,
powiem więcej – mój protoplasta, który
bazylii nienawidzi (i to dosłownie), zachwycił się daniem. Tak, że z czystym sumieniem polecam! Smacznego!


Podobne przepisy

Lasagne ze
szpinakiem i
mięsem
Naleśniki z
mięsem
Pasztet z
królika
Faszerowany
kabaczek
Pieczone pierogi z farszem z
mięsa i
kapusty