ßßß Cookit - przepis na Lazania z parówkami

Lazania z parówkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
szpinak 300 gramów
parówki cienkie 8 sztuk
keczup 5 łyżek stołowych
papryka kolorowa 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 2 szklanek
makaron lazania 200 gramów
ser żółty 100 gramów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczony szpinak zblanszować w osolonym wrzątku przez 3 min, aż liście opadną. Osączyć, ostudzić. Parówki obrać z osłonek, posmarować keczupem i zawinąć w liście szpinaku. Oczyszczoną paprykę pokroić wzdłuż na paski.
Beszamel: w rondelku roztopić masło, oprószyć mąką i smażyć na złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wlewanym stopniowo mlekiem. Sos zagotować cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem.
Na dno żaroodpornego naczynia do zapiekania wlać kilka łyżek sosu. Ułożyć płaty lazanii, a następnie warstwę parówek poprzekładanych paskami papryki. Polać beszamelem i posypać startym żółtym serem. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy lazanii, aż do wyczerpania składników. Wierzch polać sosem i posypać startym żółtym serem. Zapiekać 45 min w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Makaronem
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Komentarze:
Autor: mychaa.
Data: 2010-08-25
dobree ? ;)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7337/Lazania-z-parowkami