ßßß
Składniki20 dag mąki pszennej5 dag mąki ziemniaczanej10 dag masła12 dag cukru pudru1 cytryna (skórka z całej cytryny i 1 łyżka soku z cytryny)4 jajacukier waniliowy0,5 opakowania proszku do pieczenia0,5 szklanki rodzynek20 g kakao (ja używam słodkiego wedlowskiego)masło do smarowania formybułka tarta do wysypania formyCzas przygotowania: 60 minPrzepis na: Dwukolorowa babkaPrzyszła długo oczekiwana wiosna. Rozłożyła mnie kompletnie. Gotowanie leży razem ze mną. Na dodatek dzisiaj Dzień Czekolady i miałam ochotę zrobić coś na tę okoliczność, ale na zapale się skończyło. Za to upiekłam babkę, a nawet dwie :)Piekłam je z tego przepisu, jednak wprowadziłam dwie zmiany. Po pierwsze moje babki obfitują w rodzynki, a po drugie część ciasta jest ciemna.Przed przygotowaniem ciasta rodzynki zalałam gorącą wodą i zostawiłam na jakieś 20 minut. Kiedy ciasto już było gotowe, odcedziłam rodzynki, dodałam do ciasta i delikatnie je wymeiszałam. Mniej więcej połowę ciasta przełożyłam do form wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Do pozostałej części wsypałam kako i wymieszałam nieco, po czym przełożyłam tę część ciasta na jasną warstwę. Coś mi piekarnik nawala, więc pieczenie było dłuższe niż powinno – około 50 minut. Zdecydowanie radzę uzbroić się w dość długi patyczek i pod koniec pieczenia zrobić próbę – wbić w babkę, przekręcić i wyciągnąć – jeśli ciasto się nie klei, można uznać, że jest upieczone.Ostatecznie babki okazały się bardzo, ale to bardzo smaczne i nieco ciekawsze niż takie jednokolorowe :)

Podobne przepisy
Babeczki ucierane
Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkami
Sernik z sosem malinowymSernik – 2 keksówki
Szybkie ciasto ze śliwkami