Wykonanie
Dwukolorowa babka
Składniki20 dag
mąki pszennej5 dag
mąki ziemniaczanej10 dag
masła12 dag
cukru pudru1
cytryna (skórka z całej
cytryny i 1 łyżka
soku z cytryny)4
jajacukier waniliowy0,5 opakowania
proszku do pieczenia0,5 szklanki
rodzynek20 g
kakao (ja używam słodkiego wedlowskiego)
masło do smarowania formy
bułka tarta do wysypania formyCzas przygotowania: 60 minPrzepis na: Dwukolorowa babkaPrzyszła długo oczekiwana wiosna. Rozłożyła mnie kompletnie. Gotowanie leży razem ze mną. Na dodatek dzisiaj Dzień
Czekolady i miałam ochotę zrobić coś na tę okoliczność, ale na zapale się skończyło. Za to upiekłam babkę, a nawet dwie :)Piekłam je z tego przepisu, jednak wprowadziłam dwie zmiany. Po pierwsze moje babki obfitują w
rodzynki, a po drugie część ciasta jest ciemna.Przed przygotowaniem ciasta
rodzynki zalałam gorącą
wodą i zostawiłam na jakieś 20 minut. Kiedy ciasto już było gotowe, odcedziłam
rodzynki, dodałam do ciasta i delikatnie je wymeiszałam. Mniej więcej połowę ciasta przełożyłam do form wysmarowanych
masłem i wysypanych
bułką tartą. Do pozostałej części wsypałam
kako i wymieszałam nieco, po czym przełożyłam tę część ciasta na jasną warstwę. Coś mi piekarnik nawala, więc pieczenie było dłuższe niż powinno – około 50 minut. Zdecydowanie radzę uzbroić się w dość długi patyczek i pod koniec pieczenia zrobić próbę – wbić w babkę, przekręcić i wyciągnąć – jeśli ciasto się nie klei, można uznać, że jest upieczone.Ostatecznie babki okazały się bardzo, ale to bardzo smaczne i nieco ciekawsze niż takie jednokolorowe :)
Podobne przepisy
Babeczki ucierane
Bardzo
cytrynowe ciasto z
poziomkamiSernik z
sosem malinowymSernik – 2 keksówki
Szybkie ciasto ze
śliwkami