ßßß
Składniki20 dag mąki pszennej5 dag mąki ziemniaczanej10 dag masła12 dag cukru pudru1 cytryna (skórka z całej cytryny i 1 łyżka soku z cytryny)4 jajacukier waniliowy0,5 paczki proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaCzas przygotowania: 20 min plus 30 min pieczeniePrzepis na: Babeczki ucieraneUwielbiam babeczki, a że w końcu kupiłam blachę do muffinek i babeczek, musiałam sprawdzić, czy jest dobra ;) Te babeczki idealnie nadają się na Wielkanoc. W wersji maksi na stół, a wersji mini do koszyka. Proponuję dzisiaj tę mniejszą wersję.Zanim się zabiorę za ciasto, przygotowuję składniki. Mąkę mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ocieram skórkę z cytryny i wyciskam z tej cytryny sok. Rozbijam jaja i oddzielam białka od żółtek.W misce ucieram masło. Następnie dodaję po jednym żółtku i dalej ucieram. Dodaję resztę składników: cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny. Dzisiaj dodałam jeszcze łyżeczkę aromatu waniliowego, ale można go zastąpić np. aromatem migdałowym.Mokre składniki są już dobrze utarte. W wysokim naczyniu ubijam białka na pianę i kiedy jest już gotowa, przekładam ją do utartych składników. Przesypuję też mąkę i delikatnie łączę ze sobą wszystko.Włączam piekarnik na 180 st. C.Do formy wkładam papilotki (12 sztuk o średnicy 7 cm i wysokości 3 , 5 cm) i przekładam do nich ciasto. Piekarnik jest nagrzany, więc wkładam formę i piekę około 30 minut.Po upieczeniu wyciągam formę, zostawiam kilka minut do lekkiego przestygnięcia i wyciągam babeczki.Jeżeli wolicie upiec babkę w takiej zwykłej formie, ta ilość ciasta powinna wystarczyć. Nie zapomnijcie tylko wysmarować formy masłem i wysypać bułką tartą. No i pieczenie będzie trochę dłuższe – tak mniej więcej koło 40 minut.Po wyciagnięciu babeczek można je oprószyć cukrem pudrem, ale moim zdaniem są na tyle słodkie, że nie trzeba ich już ulepszać. W kolejnym podejściu zamierzam do nich jeszcze dodać rodzynki – chwilę wcześniej trzeba je namoczyć. Bardzo fajnie się komponują z tymi babeczkami. Smacznego!
Podobne przepisy
Dwukolorowa babkaSernik – 2 keksówkiMazurek królewski
Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkamiMazurek staropolski