Wykonanie
Babeczki ucierane
Składniki20 dag
mąki pszennej5 dag
mąki ziemniaczanej10 dag
masła12 dag
cukru pudru1
cytryna (skórka z całej
cytryny i 1 łyżka
soku z cytryny)4
jajacukier waniliowy0,5 paczki
proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaCzas przygotowania: 20 min plus 30 min pieczeniePrzepis na: Babeczki ucieraneUwielbiam babeczki, a że w końcu kupiłam blachę do muffinek i babeczek, musiałam sprawdzić, czy jest dobra ;) Te babeczki idealnie nadają się na Wielkanoc. W wersji maksi na stół, a wersji mini do koszyka. Proponuję dzisiaj tę mniejszą wersję.Zanim się zabiorę za ciasto, przygotowuję składniki.
Mąkę mieszam z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia. Ocieram
skórkę z cytryny i wyciskam z tej
cytryny sok. Rozbijam
jaja i oddzielam
białka od
żółtek.W misce ucieram
masło. Następnie dodaję po jednym
żółtku i dalej ucieram. Dodaję resztę składników:
cukier puder,
cukier waniliowy,
skórkę z cytryny,
sok z cytryny. Dzisiaj dodałam jeszcze łyżeczkę
aromatu waniliowego, ale można go zastąpić np.
aromatem migdałowym.Mokre składniki są już dobrze utarte. W wysokim naczyniu ubijam
białka na pianę i kiedy jest już gotowa, przekładam ją do utartych składników. Przesypuję też
mąkę i delikatnie łączę ze sobą wszystko.Włączam piekarnik na 180 st. C.Do formy wkładam papilotki (12 sztuk o średnicy 7 cm i wysokości 3 , 5 cm) i przekładam do nich ciasto. Piekarnik jest nagrzany, więc wkładam formę i piekę około 30 minut.Po upieczeniu wyciągam formę, zostawiam kilka minut do lekkiego przestygnięcia i wyciągam babeczki.Jeżeli wolicie upiec babkę w takiej zwykłej formie, ta ilość ciasta powinna wystarczyć. Nie zapomnijcie tylko wysmarować formy
masłem i wysypać
bułką tartą. No i pieczenie będzie trochę dłuższe – tak mniej więcej koło 40 minut.Po wyciagnięciu babeczek można je oprószyć
cukrem pudrem, ale moim zdaniem są na tyle słodkie, że nie trzeba ich już ulepszać. W kolejnym podejściu zamierzam do nich jeszcze dodać
rodzynki – chwilę wcześniej trzeba je namoczyć. Bardzo fajnie się komponują z tymi babeczkami. Smacznego!
Podobne przepisy
Dwukolorowa babkaSernik – 2 keksówkiMazurek królewski
Bardzo
cytrynowe ciasto z
poziomkamiMazurek staropolski