ßßß
Składniki:
2 duże jajka1/2 szklanki mleka (120ml)1/2 szklanki oleju roślinnego lub słonecznikowego (120 ml)1/4 szklanki (60 ml) czarnej kawy (na 1/4 szklanki wody wsypać 4 łyżki kawy rozpuszczalnej)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 i 3/4 szklanki mąki (225 gram)1/4 szklanki kakao (25 gram)1 szklanka (205 gram) brązowego cukru1/2 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/4 łyżeczki soli1/2 szklanki (120 ml) orzechów i migdałów (najlepiej pół na pół)1 szklanka pokrojonej w kostkę czekolady mlecznej albo gorzkiej1 łyżka soku z cytrynyPrzygotowanie:


Do miski przesiać mąkę, cukier, sodę, sól, proszek do pieczenia i kakao.Do szklanki wlać mleko, dodać sok z cytryny i odstawić na 10 minut.W osobnej misce lekko roztrzepać jajka, dodać olej, kawę,wanilię i mleko z cytryną.Do suchych składników wlać składniki mokre. Szybko wymieszać po czym dodać dość grubo pokrojone orzechy włoskie, czekoladę i migdały. Mieszać tylko chwilkę. Pamiętajmy, że ciasto na muffiny nie może być zbyt długo mieszane.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Muffiny pieczone w dużych foremkach piec 23 minuty, zaś te w małych formach 14 minut.Smacznego!