Wykonanie
Jeśli szukacie przepisu na obiad mam dla Was świetną propozycję.Od dłuższego już czasu jestem fanem
ciasta francuskiego. Jest ono bowiem bardzo uniwersalne. Nadaje się świetnie zarówno do słodkich deserów jak i do zapiekania w nim
mięs czy warzyw. Na słodkości przyjdzie jeszcze
pora, dzisiaj czas na
kurczaka zapiekanego w cieście francuskim.Chorizo chicken in puff pastry
Składniki: (porcja dla 4 osób)
2 średnie
piersi z kurczaka8 plasterków chorizo4 łyżki
szpinaku mielonego4 plasterki
wędzonego sera2 łyżki startego
żółtego sera (dowolny
żółty ser)opakowanie
ciasta francuskiegosól i
pieprz1
jajkoJeśli chcecie zaserwować
kurczaka w taki sam sposób jak ja to zrobiłam, podaję składniki potrzebne na surówkę i
ryż.Surówka:5 dużych
marchewek1 duża łyżka
chrzanu1 duże
jabłko2 łyżki
majonezu1 łyżka kwaśnej
śmietanysól i
pieprz do smaku
Ryż:1 szklanka
ryżu długoziarnistego100 gram
kurek6 łyżek słodkiej
śmietany (30% )
sól i
pieprz do smaku1 łyżka
masłaPrzygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, rozciąć wzdłuż i każdą połowę dobrze ubić tłuczkiem do
mięsa. Lekko posolić i popieprzyć. Po przekrojeniu mamy 4 kawałki
kurczaka,teraz musimy każdą podzielić na pół, tak aby
mieć 8 kawałków.(każą rozbitą część rozciąć na pół)Cisto francuskie podzielić na 8 równych prostokątów. Na 4 prostokąty wyłożyć 4 kawałki
kurczaka.
Kurczak nigdy nie będzie
mieć idealnego kształtu prostokąta, dlatego należy nożem dociąć małe kawałki tak aby w
sumie kształt
kurczaka pokrywał prostokątną powierzchnię. Nie pokrywamy
kurczakiem całego ciasta, musimy zostawić około centymetr z każdej strony, abyśmy mogli później z łatwością skleić dół ciasta z górą.
Kurczaka posypujemy 1/2 łyżki starego
sera żółtego, następnie wykładamy 2 plasterki chorizo, plasterek
sera wędzonego o grubości 1/2 centymetra i przykrywamy drugą połową
kurczaka.Na następny kawałek ciasta kładziemy łyżkę
szpinaku, rozprowadzamy równomiernie. Przykładamy na połowę w której mamy
kurczaka z chorizo i
serem. Sklejamy boki, dobrze dociskając
palem a później przygniatając jeszcze widelcem. Górę nacinamy lekko nożem i smarujemy roztrzepanym jakiem.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut.Przygotowanie
ryżu i surówki:
Ryż:
Kurki smażymy na łyżce
masła na małym ogniu, przez 15 minut. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku a na samym końcu dolewamy
śmietanę. Tak przyrządzone dodajemy do ugotowanego
ryżu, dosalamy i dopieprzamy
ryż do smaku.Surówka:
Marchew obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości przez 25 minut. Studzimy. Gdy jest już chłodna, ścieramy na tarce o drobnych oczkach (nie na tych najdrobniejszych a tych do
tarcia sera), ścieramy także
jabłko ale na grubych oczkach. Wkładamy do miski, dodajemy
chrzan,
majonez,
śmietanę ,
sól i
pieprz do smaku. Gotowe. Smacznego!