ßßß Cookit - przepis na Kurczak z chirozo w cieście francuskim

Kurczak z chirozo w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Jeśli szukacie przepisu na obiad mam dla Was świetną propozycję.
Od dłuższego już czasu jestem fanem ciasta francuskiego. Jest ono bowiem bardzo uniwersalne. Nadaje się świetnie zarówno do słodkich deserów jak i do zapiekania w nim mięs czy warzyw. Na słodkości przyjdzie jeszcze pora, dzisiaj czas na kurczaka zapiekanego w cieście francuskim.
Chorizo chicken in puff pastry
Składniki: (porcja dla 4 osób)
2 średnie piersi z kurczaka
8 plasterków chorizo
4 łyżki szpinaku mielonego
4 plasterki wędzonego sera
2 łyżki startego żółtego sera (dowolny żółty ser)
opakowanie ciasta francuskiego
sól i pieprz
1 jajko
Jeśli chcecie zaserwować kurczaka w taki sam sposób jak ja to zrobiłam, podaję składniki potrzebne na surówkę i ryż.
Surówka:
5 dużych marchewek
1 duża łyżka chrzanu
1 duże jabłko
2 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku
Ryż:
1 szklanka ryżu długoziarnistego
100 gram kurek
6 łyżek słodkiej śmietany (30% )
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, rozciąć wzdłuż i każdą połowę dobrze ubić tłuczkiem do mięsa. Lekko posolić i popieprzyć. Po przekrojeniu mamy 4 kawałki kurczaka,teraz musimy każdą podzielić na pół, tak aby mieć 8 kawałków.(każą rozbitą część rozciąć na pół)
Cisto francuskie podzielić na 8 równych prostokątów. Na 4 prostokąty wyłożyć 4 kawałki kurczaka. Kurczak nigdy nie będzie mieć idealnego kształtu prostokąta, dlatego należy nożem dociąć małe kawałki tak aby w sumie kształt kurczaka pokrywał prostokątną powierzchnię. Nie pokrywamy kurczakiem całego ciasta, musimy zostawić około centymetr z każdej strony, abyśmy mogli później z łatwością skleić dół ciasta z górą.
Kurczaka posypujemy 1/2 łyżki starego sera żółtego, następnie wykładamy 2 plasterki chorizo, plasterek sera wędzonego o grubości 1/2 centymetra i przykrywamy drugą połową kurczaka.
Na następny kawałek ciasta kładziemy łyżkę szpinaku, rozprowadzamy równomiernie. Przykładamy na połowę w której mamy kurczaka z chorizo i serem. Sklejamy boki, dobrze dociskając palem a później przygniatając jeszcze widelcem. Górę nacinamy lekko nożem i smarujemy roztrzepanym jakiem.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
Przygotowanie ryżu i surówki:
Ryż: Kurki smażymy na łyżce masła na małym ogniu, przez 15 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku a na samym końcu dolewamy śmietanę. Tak przyrządzone dodajemy do ugotowanego ryżu, dosalamy i dopieprzamy ryż do smaku.
Surówka: Marchew obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości przez 25 minut. Studzimy. Gdy jest już chłodna, ścieramy na tarce o drobnych oczkach (nie na tych najdrobniejszych a tych do tarcia sera), ścieramy także jabłko ale na grubych oczkach. Wkładamy do miski, dodajemy chrzan, majonez, śmietanę , sól i pieprz do smaku. Gotowe. Smacznego!
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/08/kurczak-z-chirozo-w-ciescie-francuskim.html