Wykonanie
Przepis z drobnymi zmianami, pochodzi z tej strony.700g
piersi kurczaka3 łyżki
bułki tartej2 łyżki
śmietanyłyżka
majonezu4łyżki posiekanego
szczypiorku2 średnie
cebule3 średnie
marchewki100g
żółtego sera1
jajko1 ząbek
czosnku2-3 łyżeczki
soli2 łyżeczki
przyprawy do kurczaka2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
papryki słodkiej2 łyżki
masła2 opakowania
ciasta francuskiegojajko do posmarowania
Mięso mielimy, mieszamy z
solą,
pieprzem i
papryką- odstawiamy na czas dalszych czynności.
Cebulę kroimy w kostkę,
marchew ścieramy na tarce (grube oczka). Na patelni rozgrzewamy
masło i smażymy
cebulkę, aż będzie szklista. Wtedy dorzucamy
marchewkę i smażymy jeszcze 2-3 minuty, po czym odstawiamy do ostygnięcia.Teraz siekamy
szczypiorek, to samo czynimy z
czosnkiem, ścieramy
ser (grube oczka) i wrzucamy do
mięsa razem z
bułką tartą,
majonezem,
jajkiem,
śmietaną i przestudzoną
cebulką z
marchewką. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy kulki.
Ciasto francuskie kroimy w paseczki (około 0,5cm), którymi owijamy każdą kulkę
mięsa na wzór kłębka wełny.Gotowe kłębki smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut.Podajemy z warzywami. Mogą być duszone, pieczone, smażone, jak kto lubi.