Wykonanie
Składniki:1 podwójny
filet z kurczaka3 łyżki
bułki tartej1 łyżka gęstej
śmietany 18%1 łyżka
majonezupęczek
szczypiorku2
cebule3
marchewki100 g
żółtego sera1
jajko¼ łyżeczki
czosnku granulowanego
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
przyprawa do kurczaka2 łyżki
masłaopakowanie
ciasta francuskiegojajko do posmarowaniaWykonanie:
Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę do
mielenia mięsa. Zmielonego
kurczaka wkładamy do miski, dodajemy
jajko, drobno posiekany
szczypiorek,
majonez,
śmietanę,
bułkę tartą,
przyprawy oraz starty na dużych oczkach
żółty ser.
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach,
cebule kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy
masło na patelni podsmażamy
cebulę i dodajemy
marchewkę, dusimy na małym ogniu aż zmięknie. Studzimy, po czym dodajemy do zmielonego
mięsa z dodatkami. Wyrabiamy jednolita masę, którą dzielimy na mniejsze porcje i formujemy równe kule.
Ciasto francuskie kroimy na wąskie paski. Owijamy
mięsne kulki. Roztrzepujemy
jajko i smarujemy kule.
Kule układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut, do momentu zarumienienia się.
Doskonale smakuje na gorąco z surówką ale również na zimno z ulubionym sosem.
Danie bierze udział w akcji: