ßßß
Składniki:1 podwójny filet z kurczaka3 łyżki bułki tartej1 łyżka gęstej śmietany 18%1 łyżka majonezupęczek szczypiorku2 cebule3 marchewki100 g żółtego sera1 jajko¼ łyżeczki czosnku granulowanegoprzyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka2 łyżki masłaopakowanie ciasta francuskiegojajko do posmarowaniaWykonanie:Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielonego kurczaka wkładamy do miski, dodajemy jajko, drobno posiekany szczypiorek, majonez, śmietanę, bułkę tartą, przyprawy oraz starty na dużych oczkach żółty ser.
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebule kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy masło na patelni podsmażamy cebulę i dodajemy marchewkę, dusimy na małym ogniu aż zmięknie. Studzimy, po czym dodajemy do zmielonego mięsa z dodatkami. Wyrabiamy jednolita masę, którą dzielimy na mniejsze porcje i formujemy równe kule. Ciasto francuskie kroimy na wąskie paski. Owijamy mięsne kulki. Roztrzepujemy jajko i smarujemy kule.
Kule układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut, do momentu zarumienienia się.
Doskonale smakuje na gorąco z surówką ale również na zimno z ulubionym sosem.
Danie bierze udział w akcji: