Wykonanie
Moje pierwsze spotkanie z "
Chilli Con Carne" należało do wyjątkowo udanych, często więc wracam do tego przepisu. Najbardziej przypadła mi do gustu wersja z pieczonym
ziemniakiem, aczkolwiek nie pogardzę nim zaserwowanym w innej formie.
Składniki:
500 dkg
mięsa mielonego (może to być
łopatka,
karkówka czy jakikolwiek inny rodzaj
mięsa)2
puszki pomidorów w zalewie3 małe
papryczki chilli1 duża
papryka czerwona1
liść laurowy1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki
białego pieprzu1 łyżka
suszonego oregano1 duża
cebula3 duże ząbki
czosnku5 łyżek
oliwy z oliwek1 łyżka
słodkiej papryki2 średnie
marchewki8 średnich
pieczarek1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzupuszka
czerwonej fasoli w zalewie1 średniej wielkości
pomidor1/2 szklanki
wody2 łyżeczki
fixu Knorr do spaghetti bolognese (opcjonalnie)Przygotowanie:Na dużą patelnię lub do głębokiego garnka wlewamy
oliwę z oliwek i wsypujemy do niej wszystkie suszone
przyprawy tj.
paprykę,
biały pieprz,
oregano,
liścia laurowego, kumin,
cukier i
sól oraz drobno pokrojoną
paprykę chilli. Wszystko smażymy razem na małym ogniu przez około 3 min cały czas mieszając w celu uniknięcia spalenia przypraw.
Po około 3 min smażenia dodajemy
cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz
czosnek przeciśnięty przez maszynkę lub drobno skrojony, smażymy przez następne kilka min.Gdy
cebula jest już lekko złocista możemy włożyć nasze
mięso mielone. Mieszając starajmy się rozdrobnić
mięso, gdyż często ma ono tendencje do zbijania się w większe kawałki w trakcie smażenia.Po około 5-6 minutach od dodania
mięsa dodajemy
marchewkę,
pieczarki a następnie pokrojoną w kostkę
czerwoną paprykę i
czerwoną fasolę. Ja
pieczarki kroję w średniej wielkości plastry, a
marchew w krążki.
Dusimy wszystko razem przez około 3 min aby następnie dodać pokrojonego w kostkę
pomidora (ja dodaję całego
pomidora wraz z nasionami), pół szklanki
wody i
pomidory w puszce razy dwa w tym wypadku.Po dodaniu wszystkich składników zostawiamy nasze danie do duszenia, na średnim ogniu na około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.Po upływie wymienionego czasu jeżeli chcemy możemy dodać 2 łyżeczki
fixu do spaghetti w celu lekkiego zagęszczenia potrawy, ale to już jest kwestia indywidualna. Dosalamy też do smaku
solą i grubo zmielonym
pieprzem.Ja swoje
chili tym razem zaserwowałam z
ryżem basmati. Jeżeli ktoś z was wcześniej nigdy nie gotował
ryżu to podaję szybki sposób: na 1 szklankę
ryżu 1,5 szklanki
wody. Gotujemy przez 8 minut a po zdjęciu z ognia odstawiamy w ciepłe miejsce na następne 14 minut. Pamiętajmy, aby przed gotowaniem
ryż wypłukać w wodzie przynajmniej dwa
razy.
Chili con carne można także serwować z pieczonym
ziemniakiem, gdzie
ziemniaka rozkrawamy w pół, otwieramy i wypełniamy
chili, na środek dajemy około 2 łyżki kwaśnej
śmietany i posypujemy
żółtym serem. W taki sam sposób serwuję moje
chili z nachos, tylko że tam dodaję także parę papryczek jalapenos.Życzę wszystkim smacznego!