ßßß Cookit - przepis na Frittata ze szpinakiem i pieczarkami

Frittata ze szpinakiem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

„Co spakować na lunch do pracy?” – to pytanie, które zadaje sobie co raz więcej osób. Wzrost świadomości na temat odżywiania jest super, jednak często w naszej głowie rodzą się dylematy, albo po prostu panuje w niej kompletny brak weny. Jako jedną z pierwszych inspiracji na blogu dotyczących jedzenia do pracy przedstawiam frittatę – jest to na tyle proste danie, że absolutnie każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem, a do tego można je dowolnie modyfikować i urozmaicać ulubionymi dodatkami.
Skład (4 duże porcje):
5 jajek,
4 garście świeżego szpinaku (około 100g),
2 pieczarki,
1 czerwona cebula,
1 ząbek czosnku,
1/2 świeżej papryczki chili,
2 łyżki śmietanki kremówki bądź jogurtu naturalnego,
4 ugotowane średnie ziemniaki,
sól i pieprz,
2-3 łyżki oleju.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć drobno posiekane – cebulkę, czosnek i chili. Posolić i podmażać do miękkości.
Do cebuli dodać świeży szpinak oraz pokrojone w plastry pieczarki, lekko całość poddusić następnie dorzucić pokrojone w plasterki ziemniaki. Całość podsmażyć na złoto.
Jajka dokładnie wymieszać, dodać sól, pieprz oraz śmietankę bądź jogurt. Warzywa na patelni zalać masą jajeczną, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem 3-4 minuty. Następnie przy pomocy talerza odwrócić fittatę na drugą stronę i ponownie podsmażać*.
* Zamiast odwracać można całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i podpiekać, aż góra frittaty się zetnie. Należy jednak pamiętać, że patelnia nie może posiadać żadnych plastikowych elementów.
Bezglutenowe Dietetyczne Omlety Przepisy Śniadania
Tagi
do pracy jajka szpinak ziemniaki
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Wegemama cz. 1 - Jak jedzenie, przestało mieć znaczenie.
Następny wpis
Jak zajść w ciążę przy niedoczynności tarczycy i insulinooporności?
Kotleciki jaglane ze szpinakiem
Jak wiecie zakochałam się w kaszy jaglanej – [...] Czytaj dalej +
Makaron w sosie pieczarkowo-szpinakowym
Sos pieczarkowo-szpinakowy jest zdrowszą al [...] Czytaj dalej +
Najlepsze ziemniaki pieczone w skórkach
Uwielbiam ziemniaki, tak naprawdę w każdej postaci [...] Czytaj dalej +
Krem z dyni
Pierwsza zupa krem z dyni w tym roku :) bardzo [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2015/05/frittata-ze-szpinakiem-i-pieczarkami