Wykonanie
„Co spakować na lunch do pracy?” – to pytanie, które zadaje sobie co raz więcej osób. Wzrost świadomości na temat odżywiania jest super, jednak często w naszej głowie rodzą się dylematy, albo po prostu panuje w niej kompletny brak weny. Jako jedną z pierwszych inspiracji na blogu dotyczących jedzenia do pracy przedstawiam frittatę – jest to na tyle proste danie, że absolutnie każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem, a do tego można je dowolnie modyfikować i urozmaicać ulubionymi dodatkami.Skład (4 duże porcje):5
jajek,4 garście
świeżego szpinaku (około 100g),2
pieczarki,1
czerwona cebula,1 ząbek
czosnku,1/2 świeżej
papryczki chili,2 łyżki
śmietanki kremówki bądź
jogurtu naturalnego,4 ugotowane średnie
ziemniaki,
sól i
pieprz,2-3 łyżki
oleju.Na patelni rozgrzać
olej, podsmażyć drobno posiekane –
cebulkę,
czosnek i
chili. Posolić i podmażać do miękkości.Do
cebuli dodać
świeży szpinak oraz pokrojone w plastry
pieczarki, lekko całość poddusić następnie dorzucić pokrojone w plasterki
ziemniaki. Całość podsmażyć na złoto.
Jajka dokładnie wymieszać, dodać
sól,
pieprz oraz
śmietankę bądź
jogurt. Warzywa na patelni zalać masą jajeczną, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem 3-4 minuty. Następnie przy pomocy talerza odwrócić fittatę na drugą stronę i ponownie podsmażać*.* Zamiast odwracać można całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i podpiekać, aż góra frittaty się zetnie. Należy jednak pamiętać, że patelnia nie może posiadać żadnych plastikowych elementów.Bezglutenowe Dietetyczne Omlety Przepisy ŚniadaniaTagido pracy
jajka szpinak ziemniakiAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisWegemama cz. 1 - Jak jedzenie, przestało
mieć znaczenie.Następny wpisJak zajść w ciążę przy niedoczynności tarczycy i insulinooporności?Kotleciki jaglane ze
szpinakiemJak wiecie zakochałam się w
kaszy jaglanej – [...] Czytaj dalej +
Makaron w
sosie pieczarkowo-
szpinakowymSos pieczarkowo-
szpinakowy jest zdrowszą al [...] Czytaj dalej +Najlepsze
ziemniaki pieczone w skórkachUwielbiam
ziemniaki, tak naprawdę w każdej postaci [...] Czytaj dalej +Krem z dyniPierwsza zupa krem z dyni w tym roku :) bardzo [...] Czytaj dalej +