Wykonanie
Szybki i smaczny posiłek na kolację , która pełni także role obiadu – wiadomo , zaganiane dni 😉 . U nas często jest samodzielnym daniem , gdyż smakuje wybornie i jest bardzo syty . Prosty do wykonania i ciekawy z uwagi na smak
makaronu , który jest delikatny i nie przytłaczający , a jednocześnie inny niż zwykły . Danie broni się samo , szczególnie , gdy mamy mało czasu na gotowanie , chcemy szybko i smacznie zjeść 😉

Składniki :1/2 opakowania
makaronu szpinakowego ( obojętny kształt )6
pieczarek1/2 średniej
czerwonej cebulki1 łodyga
selera naciowego1 gruby plaster
boczku wędzonego ( około 200g )
olej do smażenia
sól,
pieprz1 ząbek
czosnku
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i hartujemy zimną
wodą .
Cebulkę siekamy drobno ,
pieczarki i
seler kroimy w plasterki .
Boczek kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy kilka kropel
oleju i wrzucamy
boczek , jak zacznie pachnieć , dodajemy do niego
cebulkę i chwilkę smażymy , mieszając . Po około 5 minutach dodajemy pozostałe składniki (
selera i
pieczarki ) i smażymy około 6-8 minut , ciągle miesząc , po tym czasie dodajemy
makaron , solimy , dodajemy zmiażdżony przez praskę ząbek
czosnku ,
pieprz i podsmażamy jeszcze około 6 minut . Po tym czasie danie jest gotowe do podania , uwierzcie jest tak smaczne , że każdy inny dodatek jest już zbędny . Proste , smaczne i tanie .. Smacznego 😉
