Wykonanie
Czekoladowo -
orzechowe ciasto …
bita śmietana …
maliny …
jeżyny …
borówki … idealne ciasto na letnie dni.



Składniki na brownie:100 g
masła orzechowego kupnego lub domowej roboty100 g
masła100 g
gorzkiej czekolady3
jajka (
białka i
żółtka osobno)szczypta
soli½ szklanki
cukru100 g
mąki pszennej2 łyżki ciemnego
kakao½ szklanki
mlekaDodatkowo:250 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudrugarść
malingarść
borówekgarść
jeżynWykonanieTortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W rondlu, na małej mocy palnika, rozpuszczamy
masło z
czekoladą,
masłem orzechowym i
kakao. Odstawiamy, aby masa lekko przestygła.
Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier i miksujemy do czasu uzyskania aksamitnej piany.
Czekoladową masę przekładamy do miski i dodajemy
żółtka, miksujemy do czasu połączenia składników, stopniowo dolewamy
mleka i dosypujemy
mąki. Gdy składniki się połączą dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. C. Brownie pieczemy ok. 15 -16 minut, do suchego patyczka (należy „wyczuć” swój piekarnik, brownie powinno być wilgotne, nieprzesuszone!). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.Do wysokiego naczynia wlewamy dobrze schłodzoną
śmietanę, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder.Na
czekoladowy spód rozkładamy ubitą
śmietanę i posypujemy świeżymi
malinami,
jeżynami i
borówkami. Podajemy od razu.Smacznego!