ßßß
Składniki (na standardową keksówkę):- 1 szklanka mleka,- 125 g masła,- 1 szklanka cukru,- 5 łyżeczek ciemnego kakao,- 5 łyżek powideł śliwkowych,- 2 szklanki mąki pszennej, przesianej,- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie),- szczypta soli,- polewa: 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady, 3-4 łyżki powideł śliwkowych.
W garnuszku umieszczamy: mleko, masło, cukier i kakao. Włączamy gaz, mieszamy do połączenia i zagotowania. Zdejmujemy z kuchenki, zostawiamy do przestudzenia.W misie miksera umieszczamy przestudzoną masę, dodajemy żółtka, mąkę, sodę i powidła. Miksujemy do połączenia. W drugiej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy ją z masą z pierwszej miski, delikatnie, za pomocą szpatułki.Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 50-60 minut.Po upieczeniu studzimy, a następnie dekorujemy polewą (polewę przygotowujemy w następujący sposób: w kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę; gdy będzie płynna, miskę zdejmujemy z gotowania na parze, dodajemy powidła, mieszamy; studzimy przez chwilę, a następnie dekorujemy ciasto). Udekorowane ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego!