ßßß Cookit - przepis na Murzynek z powidłami śliwkowymi. Najlepszy!

Murzynek z powidłami śliwkowymi. Najlepszy!

nazwa

Wykonanie

To absolutnie najlepsze ciasto murzynkowe, jakie miałam przyjemność kosztować. Zostaje w moim menu na stałe. Ciasto wychodzi pachnące, puszyste, lekkie i wilgotne. Nie zastanawiajcie się długo, zróbcie. Nie będziecie żałować :). Przepis znalazłam na wspaniałym blogu Z cukrem pudrem . Od siebie dodałam przepis na polewę, która moim zdaniem jest idealna do tego ciasta. Polecam :)
Składniki (na standardową keksówkę):
- 1 szklanka mleka,
- 125 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 5 łyżeczek ciemnego kakao,
- 5 łyżek powideł śliwkowych,
- 2 szklanki mąki pszennej, przesianej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
- szczypta soli,
- polewa: 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady, 3-4 łyżki powideł śliwkowych.
W garnuszku umieszczamy: mleko, masło, cukier i kakao. Włączamy gaz, mieszamy do połączenia i zagotowania. Zdejmujemy z kuchenki, zostawiamy do przestudzenia.
W misie miksera umieszczamy przestudzoną masę, dodajemy żółtka, mąkę, sodę i powidła. Miksujemy do połączenia. W drugiej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy ją z masą z pierwszej miski, delikatnie, za pomocą szpatułki.
Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu studzimy, a następnie dekorujemy polewą (polewę przygotowujemy w następujący sposób: w kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę; gdy będzie płynna, miskę zdejmujemy z gotowania na parze, dodajemy powidła, mieszamy; studzimy przez chwilę, a następnie dekorujemy ciasto). Udekorowane ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/12/murzynek-z-powidami-sliwkowymi-najlepszy.html