Wykonanie
Moja pierwsza w życiu wuzetka.
Matko ile to ja czasu jej nie
jadłam. Jest pyszna. Z prawdziwą
bitą śmietaną i odpowiednio nasączonym
ciastem. Już wiem,
czemu ja sklepowych nie lubię. Po pierwsze są za słodkie, po drugie za wilgotne i ta sztuczna
bita śmietana.Domowa jest o niebo lepsza. Aaaa i ta polewa z
gorzkiej czekolady - palce lizać. Polecam!
'wuzetka'Składniki:* ciasto:- 7
jajek- 2/3 szklanki gorzkiego
kakao- 2/3 szklanki
mąki pszennej- 2/3 szklanki
cukru* masa:- 1l
śmietany kremówki (schłodzonej)- 3/4-1 szklanka
cukru pudru- 1 łyżka
żelatyny** polewa:- 200g
gorzkiej czekolady- 1-2 łyżki
cukru- 2 łyżki
masła- 200ml
mleka* dodatkowo:- 1 słoiczek
powideł śliwkowych- sok z 1
limonki- 5 łyżek
malibuCiasto:
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka zmiksować do spienienia się. Dodawać po 1 łyżce
cukru i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednym
żółtku. Kolejne dodawać w momencie, kiedy poprzednie zostanie porządnie wymiksowane z
białkami. Na koniec dodać, w 3 turach, przesianą
mąkę z
kakao. Delikatnie wymieszać (uważać z szybkim mieszaniem, ponieważ piana może "usiąść").Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (przed wyłożeniem papieru, formę wysmarować
masłem). Piec w piekarniku nagrzanym do 170C (termoobieg) i piec przez 30 minut.Ciasto po upływie czasu, wyjąć z piekarnika i zostawić w formie na 15 minut. Następnie ciasto wyłożyć do góry dnem na deskę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut. Następnie zdjąć formę i odkleić papier.
Biszkopt całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu przekroić na 2 części.Masa:
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej
wody i dokładnie wymieszać. Jeśli będzie taka konieczność podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.Porządnie schłodzoną
śmietanę przelać do miski i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder.* Jeśli wuzetka nie będzie od razu podana, należy użyć
żelatyny. Do wystudzonej ale ciągle płynnej
żelatyny, dodać 2 łyżki ubitej
śmietany i dokładnie wymieszać. Taką masę przelać cienkim strumieniem do ubitej
śmietany ciągle miksując.Poncz:Zmieszać
sok z limonki z
malibu.Jeden blat ciasta nasączyć połową ponczu. Wyłożyć ubitą
śmietanę (zostawić 3/4 szklanki na dekorację). Następnie wyłożyć drugi blat. Nasączyć go pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki.Polewa:
Mleko zagrzać, dodać
cukier i rozpuścić w nim
masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną
czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić.Polewą pokryć wierzch wuzetki.Pozostałą
śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego. Ciasto pokroić na porcje, każdą udekorować
bitą śmietaną.Smacznego!