ßßß



Składniki na ciasto półfrancuskie (ok. 12-14 dużych rogali)1 szklanka ciepłego mleka1 łyżka suchych drożdży (12 g)1 jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 1/2 szklanki mąki (1 szklanka = ok.160 g mąki)3 łyżki cukruszczypta soli225 g miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)Składniki na farsz:1 szklanka białego maku2 szklanki pokruszonych biszkoptów1 szklanka cukru200 g orzechów włoskich150 g rodzynek100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej1 aromat migdałowy300 g margarynyDo posmarowania rogali:1 jajko do posmarowania rogali + 2 -3 łyżki mlekaDo polukrowania i posypania:1 szklanka cukru pudru3-4 łyżki gorącej wodyorzechy włoskie do podsypania rogaliWykonanie ciasto:Mąkę mieszamy z drożdżami dodajemy jajko, mleko, ekstrakt z wanilii, cukier oraz sól. Mieszamy składniki i zaczynamy wyrabiać na koniec dodajemy rozpuszczone dwie łyżki masła. Ciasto wyrabiamy tylko do czasu połączenia składników. Formujemy prostokąt, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x15cm tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Masło rozsmarowujemy równomiernie na cieście (zostawiamy ½ cm margines dookoła). Składamy 1/3 ciasta od góry, następnie składamy dolną cześć tak, aby przykryła to złożenia (tak jak składamy kartkę papieru). Dobrze sklejamy brzegi i delikatnie wywałkowujemy prostokąt 25 x 17cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Składamy tak jak poprzednio i schładzamy przez 45 minut. Proces powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto miedzy wałkowaniami przez 30 minut. Po zakończeniu procesu ciasto dobrze zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na cala noc.Wykonanie farsz:Mak płuczemy, zalewamy gorącą wodą i odstawimy na 30 minut. Orzechy zaparzamy gorącą wodą. Następnie dokładnie odcedzamy mak z wody i mielimy 2- krotnie przez maszynkę razem z orzechami. W dużym rondlu rozpuszczamy margarynę, dodajemy mak, cukier i przesmażamy całość uważając, aby składniki się nie przypaliły. Do ciepłej masy dodajemy bakalie, biszkopty oraz olejek migdałowy. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto wyjmujemy z lodówki na około 20 minut przed planowanym robieniem rogali. Wywałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65x34cm i przecinamy wzdłuż dłuższego boku na 2 części. Powstałe w ten sposób paski kroimy na 12 trójkątów.Nadzienie rozkładamy na trójkątach zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – zwijamy w rogaliki zaczynając od podstawy. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją objętość, około 1 1/2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC, wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy około 25- 30 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy i jeszcze cieple polewamy lukrem i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi lub migdałami.Smacznego!




Źródło przepisu na ciasto: Bajaderka z forum Cincin.