Wykonanie
Tradycyjne
rogale marcińskie domowej roboty! Pyszne, chrupiące ciasto półfrancuskie połączone z przecudnie słodkim
bakaliowym farszem… Ideał! Przepis na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, ale wcale taki nie jest! Zachęcam do upieczenie, zwłaszcza, że zbliża się ku temu doskonała okazja … już niedługo dzień Św. Marcina (11 listopada).
Składniki na ciasto półfrancuskie (ok. 12-14 dużych
rogali)1 szklanka ciepłego
mleka1 łyżka suchych
drożdży (12 g)1
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 1/2 szklanki
mąki (1 szklanka = ok.160 g
mąki)3 łyżki
cukruszczypta
soli225 g miękkiego
masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)Składniki na farsz:1 szklanka białego
maku2 szklanki pokruszonych
biszkoptów1 szklanka
cukru200 g
orzechów włoskich150 g
rodzynek100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej1
aromat migdałowy300 g
margarynyDo posmarowania
rogali:1
jajko do posmarowania
rogali + 2 -3 łyżki
mlekaDo polukrowania i posypania:1 szklanka
cukru pudru3-4 łyżki gorącej
wodyorzechy włoskie do podsypania
rogaliWykonanie ciasto:
Mąkę mieszamy z
drożdżami dodajemy
jajko,
mleko, ekstrakt z
wanilii,
cukier oraz
sól. Mieszamy składniki i zaczynamy wyrabiać na koniec dodajemy rozpuszczone dwie łyżki
masła. Ciasto wyrabiamy tylko do czasu połączenia składników. Formujemy prostokąt, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x15cm tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół.
Masło rozsmarowujemy równomiernie na cieście (zostawiamy ½ cm margines dookoła). Składamy 1/3 ciasta od góry, następnie składamy dolną cześć tak, aby przykryła to złożenia (tak jak składamy kartkę papieru). Dobrze sklejamy brzegi i delikatnie wywałkowujemy prostokąt 25 x 17cm używając jak najmniejszej ilości
mąki do podsypywania. Składamy tak jak poprzednio i schładzamy przez 45 minut. Proces powtarzamy 3
razy, chłodząc ciasto
miedzy wałkowaniami przez 30 minut. Po zakończeniu procesu ciasto dobrze zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na cala noc.Wykonanie farsz:
Mak płuczemy, zalewamy gorącą
wodą i odstawimy na 30 minut.
Orzechy zaparzamy gorącą
wodą. Następnie dokładnie odcedzamy
mak z
wody i mielimy 2- krotnie przez maszynkę razem z
orzechami. W dużym rondlu rozpuszczamy
margarynę, dodajemy
mak,
cukier i przesmażamy całość uważając, aby składniki się nie przypaliły. Do ciepłej masy dodajemy
bakalie,
biszkopty oraz
olejek migdałowy. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto wyjmujemy z lodówki na około 20 minut przed planowanym robieniem
rogali. Wywałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65x34cm i przecinamy wzdłuż dłuższego
boku na 2 części. Powstałe w ten sposób paski kroimy na 12 trójkątów.Nadzienie rozkładamy na trójkątach zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – zwijamy w rogaliki zaczynając od podstawy. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją objętość, około 1 1/2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC, wyrośnięte
rogale smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i pieczemy około 25- 30 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy i jeszcze cieple polewamy lukrem i posypujemy pokruszonymi
orzechami włoskimi lub
migdałami.Smacznego!
Źródło przepisu na ciasto: Bajaderka z forum Cincin.