Wykonanie
Rogale a’la Marcińskie
Składniki na ciasto:3 szkl.
mąki pszennej200 g
masła250 ml kwaśnej gęstej
śmietany (18%)2
żółtka8 g suchych
drożdży2 łyżki
cukru pudru8 g
cukru waniliowegoSkładniki na farsz:1 szkl. białego
maku (można zastąpić ugotowaną na gęsto
kaszką manną)100 g
orzechów włoskich100 g
rodzynek2 szkl. pokruszonych
biszkoptów50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej250 g
margaryny1szkl.
cukru1
olejek migdałowyWykonanie:CiastoW kubku rozrabiamy
drożdże z 2 łyżkami
śmietany i 1 łyżeczką
cukru pudru, odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy
mąkę na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę
masło, ugniatamy (robimy kruszonkę). Dodajemy
cukier,
żółtka,
śmietanę oraz zaczyn
drożdżowy. Całość dokładnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Farsz
Mak płuczemy, zalewamy gorącą
wodą i odstawimy na 1-2 godziny. Następnie dokładnie odcedzamy
mak z
wody i mielimy 2- krotnie przez maszynkę. W dużym rondlu rozpuszczamy
margarynę, dodajemy
mak,
cukier i przesmażamy całość uważając aby składniki się nie przypaliły. Do ciepłej masy dodajemy
bakalie,
biszkopty oraz
olejek migdałowy. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm, wykrawamy duży okrąg (średnicy min.30 cm) i dzielimy go na 8 części (trójkąty). W szerszej części umieszczamy farsz i zwijamy trójkąt w kierunku wierzchołka, formujemy
rogala.Rogaliki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.20 minut w temperaturze 180 st. C. Jeszcze ciepłe
rogale lukrujemy.Smacznego!