ßßß
Makowce zawijaneciasto:500g mąki pszennej250 g masła100g cukru pudru2 jajka3 żółtkacukier waniliowy3 łyżki kwaśnej śmietany50 g drożdżymasa makowa:400 g maku( u mnie mielony)300g cukru1 jajko1 żółtko25 g drożdży1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej3 łyżeczki bułki tartejcukier waniliowyaromat migdałowy100g rodzynek50g pokrojonej w kostkę kandyzowanej skórki pomarańczowejŚmietanę lekko podgrzewamy i w letniej rozpuszczamy drożdże.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone zimne masło, siekamy.Do ciasta dodajemy pozostałe składniki oraz rozpuszczone drożdże.Ciasto zarabiamy i odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę w temp. pokojowej.Jeśli mamy mak nie mielony to zalewamy go wrzącą wodą, stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 30 minut a następnie odcedzamy i ostudzony mielimy 2 razy.W moim przypadku zmielony mak wrzucam na 400 ml gotującego się mleka i gotuję na wolnym ogniu około 5-10 minut.Następnie studzę i dalej postępujemy tak samo.Do maku dodajemy wszystkie składniki po kolei.Na końcu dodaję pokruszone drożdże, które spowodują, że masa makowa będzie rosła razem z ciastem i po upieczeniu nie będzie od niego odstawać.Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 – 1 cm. Na każdy prostokąt nakładamy masę makową pozostawiając 2 cm wolne od brzegów zewnętrznych.Makowce równo zwijamy podwijając końce pod spód ciasta.Każdego makowca zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając 1 cm luz między ciastem a papierem – będzie to miejsce potrzebne do wyrośnięcia.Makowce w papierowym kokonie wkładamy do 2 keksówek lub na blaszkę.Makowce wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika(30°) na 30 minut.Po tym czasie włączamy piekarnik na 180°C na 30 minut.Wyłączamy piekarnik i po 10 minutach wyciągamy makowce.Smacznego!!
