ßßß Cookit - przepis na Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

nazwa

Wykonanie

Na święta przymierzałam się do zrobienia makowców i nawet zaopatrzyłam się w mielony mak ale jakoś nie starczyło czasu. Mak pozostał i „spoglądał” na mnie jak tylko otwierałam szafkę z bakaliami.
Zabierałam się za te makowce od kilku ładnych dni, aż wreszcie chęć zjedzenia pysznego makowca wzięła górę nad lenistwem i oto są piękne, równiutkie, nic a nic nie popękane i zachęcające do zjedzenia jednego kawałka.
Czy znajdzie się ktoś kto się im oprze?!
Gorąco polecam!!
Makowce zawijane
ciasto:
500g mąki pszennej
250 g masła
100g cukru pudru
2 jajka
3 żółtka
cukier waniliowy
3 łyżki kwaśnej śmietany
50 g drożdży
masa makowa:
400 g maku( u mnie mielony)
300g cukru
1 jajko
1 żółtko
25 g drożdży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżeczki bułki tartej
cukier waniliowy
aromat migdałowy
100g rodzynek
50g pokrojonej w kostkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
Śmietanę lekko podgrzewamy i w letniej rozpuszczamy drożdże.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone zimne masło, siekamy.
Do ciasta dodajemy pozostałe składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Ciasto zarabiamy i odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę w temp. pokojowej.
Jeśli mamy mak nie mielony to zalewamy go wrzącą wodą, stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 30 minut a następnie odcedzamy i ostudzony mielimy 2 razy.
W moim przypadku zmielony mak wrzucam na 400 ml gotującego się mleka i gotuję na wolnym ogniu około 5-10 minut.Następnie studzę i dalej postępujemy tak samo.
Do maku dodajemy wszystkie składniki po kolei.
Na końcu dodaję pokruszone drożdże, które spowodują, że masa makowa będzie rosła razem z ciastem i po upieczeniu nie będzie od niego odstawać.
Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 – 1 cm. Na każdy prostokąt nakładamy masę makową pozostawiając 2 cm wolne od brzegów zewnętrznych.
Makowce równo zwijamy podwijając końce pod spód ciasta.
Każdego makowca zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając 1 cm luz między ciastem a papierem – będzie to miejsce potrzebne do wyrośnięcia.
Makowce w papierowym kokonie wkładamy do 2 keksówek lub na blaszkę.
Makowce wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika(30°) na 30 minut.
Po tym czasie włączamy piekarnik na 180°C na 30 minut.
Wyłączamy piekarnik i po 10 minutach wyciągamy makowce.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/makowiec-zawijany-polkruchy