Wykonanie
Foccacia to
ciasto drożdżowe pochodzące z kuchni włoskiej, można powiedzieć, że to spód pizzy, ale bez
sosu pomidorowego i
sera. Foccacie pieczemy bez żadnych dodatków lub z ulubionymi
ziołami,
oliwą,
pomidorami,
oliwkami … kto co woli!
Pieczywo to podawane jest zazwyczaj na śniadanie lub jako przystawka do dania głównego, świetnie sprawdza się również, jako przekąska na imprezę!
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mleka½ szklanki
wody1/3 szklanki
oliwy extra vergine8 g suchych
drożdży½ łyżeczki
cukru½ łyżeczki
soliDodatkowo:1 łyżeczka nasion
kozieradkilistki z 2 gałązek
rozmarynusól morskaWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę i wsypujemy suche
drożdże. Suche składniki mieszamy, a następnie wbijamy do nich
jajka. W rondlu podgrzewamy
mleko z
oliwą,
wodą i
cukrem. Ciepłą mieszaninę wlewamy do miski z
mąką i
drożdżami. Wszystkie składniki łączymy wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte
ciasto drożdżowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu robimy palcem wgłębienia, w które wlewamy po trochu
oliwy. Wierzch podsypujemy
rozmarynem,
kozieradką i
sola morską. Foccacię wstawiamy do piekarnika do nagrzanego piekarnika do 220 st. C i pieczemy ok. 20-25 minut, do czasu aż ciasto się ładnie zarumieni.Smacznego!