ßßß
Składniki na dwie okragłę focaccie :Focaccia:500 g mąki pszennej400 g ziemniaków100 g mleka200 g wody z gotowanych ziemniaków15 g soli10 g cukru8 g świeżych drożdży lub 4 g instant 30 g oliwy extra vergineWierzch:40 g oliwy extra vergine40 g wodyrozmarynPrzygotowanie:Ziemniaki w mundurkach myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając wodę z gotowanych ziemniaków. Zostawiamy je do ostygnięcia i obieramy.Do miski miksera wlewamy 200 gramów wody z gotowanych ziemniaków, mleko, drożdże, cukier i olej.
Mieszamy 30 sekund, dodajemy mąkę i ziemniaki rozdrobnione widelcem.
Wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne . Na samym końcu dodajemy sól, zagniatamy następne 10 minut.Ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli podwoi swoja objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Dwie okrągłe blaszki o średnicy 30 cm smarujemy olejem, ciasto dzielimy na dwie części i wylepiamy formy, palcami rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni, i zostawiamy do wyrośnięcia na następne 60 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W miseczce mieszamy oliwę razem z woda i smarujemy foccacie pędzelkiem. Opuszkami palców robimy wgłębienia w cieście i wtykamy w nie rozmaryn.
Focaccie wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 - 25 minut, aż wyrośnie. Wyciągamy chlebek z piekarnika i poddajemy na gorąco.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)