Wykonanie
Dzisiaj podaje Wam najlepszy przepis na focaccię jaki mam, który wychodzi zawsze. Sekretem tej pysznej focacci jest użycie pół na pół
maki i
pure z
ziemniaków. Miękka, bardzo delikatna w środku i po prostu idealna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Dopracowywałam go dość długo.Zapraszam ;-)
Składniki na dwie okragłę focaccie :Focaccia:500 g
mąki pszennej400 g
ziemniaków100 g
mleka200 g
wody z gotowanych
ziemniaków15 g
soli10 g
cukru8 g świeżych
drożdży lub 4 g instant 30 g
oliwy extra vergineWierzch:40 g
oliwy extra vergine40 g
wodyrozmarynPrzygotowanie:
Ziemniaki w mundurkach myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając
wodę z gotowanych
ziemniaków. Zostawiamy je do ostygnięcia i obieramy.Do miski miksera wlewamy 200 gramów
wody z gotowanych
ziemniaków,
mleko,
drożdże,
cukier i
olej.
Mieszamy 30 sekund, dodajemy
mąkę i
ziemniaki rozdrobnione widelcem.
Wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne . Na samym końcu dodajemy
sól, zagniatamy następne 10 minut.Ciasto przekładamy do miski posmarowanej
oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli podwoi swoja objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Dwie okrągłe blaszki o średnicy 30 cm smarujemy
olejem, ciasto dzielimy na dwie części i wylepiamy formy, palcami rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni, i zostawiamy do wyrośnięcia na następne 60 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W miseczce mieszamy
oliwę razem z
woda i smarujemy foccacie pędzelkiem. Opuszkami palców robimy wgłębienia w cieście i wtykamy w nie
rozmaryn.
Focaccie wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 - 25 minut, aż wyrośnie. Wyciągamy chlebek z piekarnika i poddajemy na gorąco.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)