Wykonanie
Kruche
czekoladowe ciasto, wypełnione po brzegi pyszną, aksamitną masą
śmietanowo –
serową (na bazie
śmietanowego serka Philadelphia). Wierzch uwieńczony orzeźwiającymi
owocami granatu i moją ulubioną
gorzką czekoladą!






Składniki na ciasto (na dwie tarty o wymiarach 35 x 11 cm):270 g
mąki pszennej30 g
kakao1
jajko200 g
masła3 łyżki
cukru pudruSkładniki na masę:200 ml
śmietany kremówki200 g
serka Philadelphiakilka łyżek
cukru pudru (do smaku)Dodatkowo:1
granat30 g
gorzkiej czekoladyWykonanie ciasto :
Mąkę,
kakao i
cukier puder przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, a nastepnie ciasto owijamy w folią spożywczą i odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 6-7 mm, przekładamy do form starannie je wylepiając. Formy z
ciastem wstawiamy na 30 minut do lodówki, a następnie na ciasto układamy papier do pieczenia, na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie usuwamy papier z ziarnami i pieczemy kolejne ok.10 minut. Upieczone kruche ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Do wysokiego naczynia przelewamy
śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy
śmietana się ubije dodajemy
serek, miksujemy, a następnie dodajemy
cukier puder. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby
śmietana się nie zważyła. Gotową masą przekładamy na tarte, na brzegach rozkładamy
owoce granatu, na wierzch ścieramy
czekoladą, (aby uzyskać malutkie ruloniki
czekoladę ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw).Smacznego!Ps.Krem można usztywnić
żelatyną.
Żelatynę (na podaną ilość
śmietany ok. 1 1/2 łyżeczki) rozpuszczamy w odrobinie gorącej
wody i odstawiamy, by lekko przestygła. Następnie dodajemy do niej dwie łyżki kremu, mieszamy i miksujemy z kremem.