Wykonanie
Dzisiaj trochę posłodzimy.W ubiegła sobotę przygotowałam dla moich domowników pyszne
kakaowe muffinki. Są one bardzo proste do wykonania i szybkie- pomijając przygotowanie kremu na którego musimy czekać minimum 12 h. Dlatego też, aby przyśpieszyć produkcję muffinek, polecam przygotować krem poprzedniego wieczora.Nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych składników- wystarczą te podstawowe- które zapewne każdy z Was znajdzie u siebie w kuchni.Mufiinki bardzo długo zachowują swą świeżość, są mocno
kakowe, nie za słodkie i mięciutkie w środku.Czegóż chcieć więcej ;>Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki- z moimi zmianami.
Składniki:90 g miękkiego
masła100 g
cukru pudru2 duże
jajka150 g
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczenia40 g
kakao Nesquik70 ml
śmietany kremówki 36%60 ml
mlekaWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim i za każdym razem zmiksować do połączenia się składników.
Proszek do pieczenia,
mąkę i
kakao przesiać, dodać do masy
maślanej. Następnie dodać
śmietanę kremówkę i
mleko. Całość delikatnie wymieszać- na najmniejszych obrotach miksera. Gotową masę rozłożyć pomiędzy papilotki do 3/4 ich wysokości. Gotowe muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 25 minut bądź do tzw. suchego patyczka- uważać aby ich nie przesuszyć.
Krem czekoladowy:2 opakowania
czekolady gorzkiej po 100 g100 g kremówki 36 %Wykonanie:
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać ją prawie do wrzenia. W
między czasie
czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Gdy kremówka będzie już odpowiednio ciepła, zalać nią
czekoladę- wymieszać, do czasu, aż masa będzie gładka i lśniąca. Krem odstawić do wystudzenia a następnie najlepiej na całą noc schować do lodówki. Następnego dnia krem wyciągnąć i za pomocą miksera ubić. Gotowy przełożyć do worka cukierniczego i ozdabiać nim babeczki.Smacznego ;)