Wykonanie
Moją pierwszą propozycją na tegoroczne Święta jest przepyszny tort raffaello. Moim zdaniem masa tego ciasta bardzo przypomina smak kremu z oryginalnych
trufli Raffaello i jest zupełnie inna od mas ze znanych mi przepisów na
torty kokosowe.Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :)Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na
biszkopt (wysoka* tortownica o średnicy 20 cm lub normalna o średnicy 23cm):6
jajek w temp. pokojowej4/5 szklanki
mąki (taka niepełna)4/5 szklanki
cukru (taka niepełna)szczypta
soliSkładniki na krem:1 puszka
mleka kokosowego - 400 g1/2 szklanki zwykłego
mleka3 pełne łyżki
mąki pszennej2 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej160 g miękkiego
masła150 g
cukru pudru300 ml
śmietany 36%1/2 szklanki
wiórków kokosowych2 łyżki
Malibu lub innego
kokosowegoSkładniki do nasączania:100 ml
Malibu lub innego
kokosowego100 ml
wody* jeżeli nie posiadacie wysokiej tortownicy, to można zwykłą przedłużyć wkładając do niej folię aluminiową lub papier do pieczenia. Należy pamiętać, żeby ścianki były dość grube, należy papier lub folię kilka
razy złożyć. Ola wspominała o tym sposobie w
poście o serniku japońskim .
Wykonanie
biszkoptu:1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Nie natłuszczam ani nie posypuję formy kiedy piękę
biszkopty.3. Ubij
białka na pianę z
solą i stopniowo dodawaj do nich
cukier (miksuj na najwyższych obrotach przez kilka minut).4. Stopniowo dodawaj do
białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewaną
mąkę.6. Delikatnie wmieszaj w ciasto
skórkę pomarańczową.7. Piecz około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika).8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.Wykonanie masy:1. Odlej 1/3 szklanki
mleka kokosowego i zmieszaj z 1/2 szklanki zwykłego
mleka.2. wymieszaj w płynie
mąki, aby nie było grudek.3. Resztę
mleka zagrzej i wlej do niego
mleko wymieszane z
mąką.4. Mieszaj dokładnie, aż powstanie gęsty
budyń. Uważaj , aby nie przypalić.5. Przykryj
budyń folią spożywczą i zostaw do wystygnięcia. Gdy wystygnie wstaw na noc do lodówki. Dobrze
budyń przygotować wieczorem.6. Utrzyj miękkie
masło.7. Dodaj
cukier puder i dobrze utrzyj go z
masłem.8. Do utartego
masła dodawaj po łyżce budyniu i ucieraj,9. Kiedy zużyjesz cały
budyń, dodaj do masy
wiórki kokosowe i wymieszaj.10. Ubij na sztywno
śmietanę.11. Delikatnie wmieszaj ją z masą budyniową.12. Wmieszaj w masę 2 łyżki
likieruSkładanie
tortu:1. Przetnij upieczony, najlepiej dzień wcześniej
biszkopt.2. Każdą część
biszkoptu nasącz ponczem . rozsmaruj masę. Postępuj tak z każdą częścią.
3. Zostaw trochę masy na wierzch i boki
tortu.Smacznego :)