ßßß Cookit - przepis na Tarta pina-colada

Tarta pina-colada

nazwa

Wykonanie

Już kiedyś wspominałam, że bardzo lubię kokos, dlatego bardzo często zdarza mi się przygotowywać słodkości właśnie z tą nutą smakową. Ciasto to powstało zupełnie spontanicznie podczas pieczenia spodu do tarty. Na początku zamierzałam przygotować tartę z samą bita śmietaną i bananami ale w trakcie przygotowań znalazłam osamotnioną puszkę ananasa, w głowie pojawiła mi się myśl...wyjęłam z szafki wiórki kokosowe, opakowanie budyniu i jeszcze szybko sprawdziłam w lodówce czy zostało mi mleko - i zabrałam się za przygotowywanie nadzienia ananasowo - kokosowego :)
Składniki na tartę:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru lub zwykłego
- szczypta soli
- odrobina wody
Przepis na wykonanie znajdziecie m.in tutaj
Składniki na nadzienie:
- puszka ananasa
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 2 szkl. mleka
- 250 ml śmietanki (ja używam 38%)
- ok. 100 g wiórków kokosowych
- kilka kropel aromatu kokosowego
- łyżka cukru
1. Zagotowujemy mleko.
2. Proszek budyniowy razem z czubatą łyżką cukru mieszamy w niepełnej szklance syropu z ananasa, następnie wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy dokładnie.
3. Plastry ananasa kroimy w kostkę i wrzucamy do budyniu.
4. Gotowym budyniem smarujemy upieczoną tartę, studzimy.
5. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy wiórki kokosowe i aromat.
6. Bita śmietankę przekładamy na budyń i schładzamy w lodówce.
Źródło:http://waniliowapistacja.blogspot.com/2013/12/tarta-pina-colada.html