Już kiedyś wspominałam, że bardzo lubię kokos, dlatego bardzo często zdarza mi się przygotowywać słodkości właśnie z tą nutą smakową. Ciasto to powstało zupełnie spontanicznie podczas pieczenia spodu do tarty. Na początku zamierzałam przygotować tartę z samą bita śmietaną i bananami ale w trakcie przygotowań znalazłam osamotnioną puszkę ananasa, w głowie pojawiła mi się myśl...wyjęłam z szafki wiórki kokosowe, opakowanie budyniu i jeszcze szybko sprawdziłam w lodówce czy zostało mi mleko - i zabrałam się za przygotowywanie nadzienia ananasowo - kokosowego :)Składniki na tartę:- 150 g mąki pszennej- 100 g mąki pełnoziarnistej- 100 g masła- 1 jajko- 2 łyżki cukru pudru lub zwykłego- szczypta soli- odrobina wodyPrzepis na wykonanie znajdziecie m.in tutajSkładniki na nadzienie:- puszka ananasa- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy- 2 szkl. mleka- 250 ml śmietanki (ja używam 38%)- ok. 100 g wiórków kokosowych- kilka kropel aromatu kokosowego- łyżka cukru1. Zagotowujemy mleko.2. Proszek budyniowy razem z czubatą łyżką cukru mieszamy w niepełnej szklance syropu z ananasa, następnie wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy dokładnie.3. Plastry ananasa kroimy w kostkę i wrzucamy do budyniu.4. Gotowym budyniem smarujemy upieczoną tartę, studzimy.5. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy wiórki kokosowe i aromat.6. Bita śmietankę przekładamy na budyń i schładzamy w lodówce.