ßßß
Chciałam zrobić pączki inne niż zwykle, stąd zrodził się pomysł na malinowe pączki z kokosowym nadzieniem. Swój różowy kolor zawdzięczają skondensowanej paście malinowej, stanowiącej naturalny barwnik spożywczy. Środek pączka wypełnia delikatny kokosowy krem, a całości dopełnia malinowa polewa.Zapraszam na pączki Pin-up Cake.Składniki na ok. 26-28 pączków:Pasta malinowa:2 szklanki malin (mogą być mrożone)Maliny rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito wprost do małego garnka. Podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż mus malinowy zacznie gęstnieć. Nie można przypalić! W konsystencji powinien przypominać pastę. Z dwóch szklanek malin uzyskamy dwie łyżki pasty. Taką pastę można zamrozić i używać jako naturalnego barwnika.puszka mleka kokosowego (400 ml)80 g cukru2 żółtka40 g mąki pszennejŻółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru na puszystą masę. Dolać 5 łyżek (lub więcej) mleka kokosowego, mąkę i zmiksować. Pozostałe mleko z resztą cukru zagotować w rondlu. Dolać masę żółtkową i ugotować jak budyń, stale mieszając. Przykryć kawałkiem folii spożywczej (folia powinna przylegać do budyniu). Odstawić do wystygnięcia.Następnie zdjąć folię, delikatnie wymieszać krem i napełnić nim szprycę ze specjalną długą końcówką do napełniania pączków.Ciasto:300 g mąki pszennej30 g świeżych drożdży1 szklanka ciepłego mleka3 żółtka1/3 szklanki cukru1/2 łyżeczki soli60 g roztopionego masła2 łyżki pasty malinowejolej, do smażeniaPrzygotować zaczyn. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać jedną łyżkę cukru. Zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wszystko dobrze rozetrzeć i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.Do dużej miski przesiać mąkę i sól. W środku zrobić wgłębienie i wlać zaczyn. Z brzegów w kierunku środka zgarnąć nieco mąki, tak aby zasypać nią mleko, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 20 minut.Rozpuszczone masło wymieszać z żółtkami, resztą cukru oraz pastą malinową. Dodać do zaczynu. Zagniatać ręką, w trakcie dolewając resztę ciepłego mleka, aż ciasto będzie samo odchodzić od brzegów miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na grubość ok. 1,5-2 cm i za pomocą niedużej szklanki (literatki) wycinać koła. Można również w dłoniach formować z ciasta kule. Układać na blaszce wysypanej mąką, zachowując odstępy między pączkami. Przykryć ściereczką i odstawić na napuszenia na 10-15 minut.Następnie rozgrzać w rondlu tłuszcz i wrzucić kawałek ciasta lub obranego ziemniaka na próbę. Jeżeli zaraz zacznie się rumienić (tłuszcz powinien być rozgrzany do temperatury 175°C), wkładać po kilka pączków (za pomocą łopatki, starając się nie zmienić ich kształtu), tak by swobodnie pływały. Smażyć na średnim ogniu, aż się zrumienią, przewrócić i smażyć drugą stronę. Osączyć na bibule z nadmiaru tłuszczu.Gdy nieco przestygną, napełnić kremem kokosowym.Malinowa polewa:3/4 szklanki malin5 łyżek wodyok. 240 g cukru pudruwiórki kokosowe, do posypaniaMaliny podgrzać w rondlu z wodą, aż zmiękną i puszczą sok. Przetrzeć przez sitko. Do otrzymanego sosu malinowego stopniowo dodawać cukier puder, ucierając łyżką na lukier.Pączki zanurzać w lukrze z jednej strony i odkładać na kratkę. Zanim lukier całkiem zastygnie, posypać wiórkami kokosowymi.Życzę smacznego!


Udział w akcjach kulinarnych: