Wykonanie
Nie chciałam z nimi czekać do kolejnego tłustego czwartku, zbyt długo... Są fantastyczne. Mąż powiedział, że najsmaczniejsze, jakie jadł i innych już nie chce ;-). Jeśli lubicie
kokos, będziecie w niebie (kulinarnym). Bogato nadziane
budyniem o smaku
kokosowym, otoczone lukrem i wiórkami kokosowymi... Będziecie zachwyceni!Składniki na około 20 - 25 sztuk:500 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży lub 10 g
drożdży suchych3
jajka80 g
masła, roztopionego70 g drobnego
cukru do wypiekówpół łyżeczki
soli250 ml
śmietanki kokosowej 22%*2 łyżki
likieru kokosowegoolej, do smażenia
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia
chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną
mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).Po wyrośnieciu smażyć pączki w
oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura
oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.Jeszcze ciepłe nadziewać
budyniem kokosowym. Zaraz po tym polukrować.5
żółtek100 g drobnego
cukru do wypieków40 g
mąki pszennej400 ml
mleka kokosowego1 łyżka
likieru kokosowegoŻółtka i
cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml
mleka,
mąkę,
likier i zmiksować.Resztę
mleka zagotować. Na wrzące
mleko wlać masę
żółtkową i gotować, mieszając często, jak
budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić. Podczas studzenia nie mieszać.
Lukier kokosowy:1 szklanka
cukru pudru3 - 4 łyżki gorącej
wody200 g
wiórków kokosowychCukier puder utrzeć z
wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek
wody lub
cukru. Nie powinien być zbyt gęsty.Pączki z każdej strony obtoczyć w lukrze, następnie w wiórkach. Odłożyć na paterę.Jasna 'obrączka' na pączkach - tworzy się, gdy pączek jest pięknie wyrośnięty, napuszony i lekki jak chmurka. Wtedy unosi się na powierzchni
oleju bez problemów. Nie ma na tą 'obrączkę' wpływu przykrywanie garnka pokrywką podczas smażenia lub nalewanie
oleju tylko do połowy ich wysokości. To
mity.
Oleju musi być na tyle dużo, by pączek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować wg przepisu.Smażysz pączki po raz pierwszy? Przeczytaj koniecznie notkę, jak przygotować perfekcyjne pączki .* Używam dokładnie takiej
śmietanki kokosowej.Smacznego :-).