ßßß
Składniki:24 sztuki:suche2 i 1/2 szklanki mąki poznańskiej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1/2 szklanki cukruskórka otarta z cytryny lub 1/2 łyżeczki olejku cytrynowego1 op. cukru waniliowego2 łyżeczki przyprawy do sernikagarść suszonej żurawiny ( ok. 70 g )garść płatków migdałów ( ok. 60 g )mokre:100 g masła1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 jajododatkowo:białkomigdałyPrzygotowanie:Piec nastawić na 210 stopni, góra dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wymieszać sypkie składniki.Masło stopić. Wymieszać z suchymi składnikami.Dodać jogurt i jajo. Wyrobić do połączenia.Ciasto podzielić na trzy części. Z każdej uformować kulę. Spłaszczyć.Posmarować białkiem, obsypać migdałami.Koić na 8 części jak tort. Rozkładać na blasze.Piec 10 minut.Powiązane notki:Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowymKruche cytrynowe ciasteczka idealne na prezentRogaliki z powidłami, czekoladą i orzechami w 15 minutMuffinki razowe z wiśnią – dietetyczny tłusty czwartek w 15 minut!