Pora na niedzielne ciasto. Cytrynowe, lekko kwaskowate, po prostu idealne.Ciasto cytrynowe z żurawinąprzepis na keksówkę o wymiarach 33x11Inspiracja4 jajka200 g cukru225 g miękkiego masła210 g mąki tortowej60 g mąki kukurydzianej2 łyżeczki proszku do pieczenia100g suszonej żurawiny1 opakowanie cukru waniliowegootarta skórka z 1 cytryny60 ml soku z cytryny1/4 łyżeczki soliMiękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Kolejno dodaj skórkę otartą z cytryny, pamiętając o dokładnym umyciu cytryny!Mąkętortową przesiej do miski, połącz ją z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, olą suszoną żurawiną. Dodawaj po jednej łyżce do masy maślano-jajecznej, cały czas miksując na wolnych obrotach, aż do połączenia się składników.Ciasto przełó do formy wysmarowanej masłem. Jeśli posiadas silikonową foremkę nie musisz jej niczym smarować. Piecz ok. 40-35 minut w 175 stopniach.Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Podawaj posypaną cukrem pudrem.