ßßß
Puszysta babka, wnętrze wilgotne, pełne maku i aromatu cytryny.Bardzo polecam, zachowuje świeżość i miękkość nawet przez parę dni.Pięknie pachnie w trakcie pieczenia.inspiracja200 gram miękkiego masła4 jajka180 gram śmietany (dałam 4 łyżki 12%)1 szklanka cukru100 gram maku50 ml soku z cytrynyotarta skórka z jednej cytryny2 łyżki drobno posiekanej suszonej żurawinycukier z wanilią 1 łyżka2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczytpa soli280 gram mąki
Mak namoczyć we wrzącej wodzie, pozostawić na ok. 1h, następnie przecedzić przez sito.(Jeśli komuś się spieszy można mak krótko pogotować i odcedzić ja tak zrobiłam).Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, do ubitego kremu dodawać po jednym jajku.Po każdym jajku dokładnie masę wymieszać.Dodać sól, skórkę cytrynową, sok.Następnie dodać mak, żurawinę i śmietanę i dokładnie wymieszać łopatką.Na koniec dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy babkowej z kominkiem o średnicy 23 cm i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 C.Piec ok 45-50 minut do suchego patyczka.Upieczoną i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem, u mnie polewa z białej czekolady z dodatkami.