Zapiekanki to świetny pomysł na obiad lub kolację, zwłaszcza, że możemy je przygotować wcześniej a tuż przed podaniem tylko wstawić do piekarnika. Do przygotowania tej zapiekanki użyłam sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej o którym pisałam już tutaj (kilk). Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego.Składniki:4 duże ziemniakiduża marchewka200 g mrożonego szpinakukilka różyczek kalafiora150 g boczku wędzonegopomidorszczypiorek100 ml śmietanki 12% z kartonika250 g sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiejząbek czosnkuczerwona cebulasól, pieprzłyżka masłaZiemniaki i marchew wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Wystudzić. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dnie foremki do zapiekania ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć szpinak.Połowę sera umieścić w rondelku razem ze śmietanką i gotować na małym gazie ciągle mieszając do czasu, aż ser się rozpuści. Można przyprawić solą i pieprzem.W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym.Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser.Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu.