ßßß
Gulasz warzywny z klopsikami to pożywne danie. Podane z ziemniakami wystarczy za cały obiad. Latem przygotowuję go z warzyw z własnego ogródka. Doskonały sposób na rozgrzewający obiad na nadchodzące jesienne chłody.Składniki:250 g mięsa mielonego1 jajko2 łyżki bułki tartej1 żółta cukinia1 czerwona papryka1 zielona papryka1 duża marchewka1 cebula4 łyżki kukurydzy z puszki2 łyżki koncentratu pomidorowegosólpieprzziele angielskie2-3 liście laurowe1 łyżka kwaśnej śmietany1 łyżka olejuMięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawić. Uformować kulki. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć chwilę. Podlać szklanką wody, dodać ziele i liście laurowe, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać klopsiki i kukurydzę oraz przecier pomidorowy. Dusić około 10 minut, po czym przyprawić i dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami lub kaszą.