ßßß Cookit - przepis na Panierowane kotlety drobiowe zapiekane z marchewką i selerem

Panierowane kotlety drobiowe zapiekane z marchewką i selerem

nazwa

Wykonanie

Zapiekane kotleciki są świetnym pomysłem na niedzielny obiad. Zazwyczaj w tym dniu nie mam zbyt dużo czasu na przesiadywanie w kuchni, dlatego też danie to przygotowywuję dzień wcześniej, a potem tylko odgrzewam :) Jako dodatek proponuję frytki lub zapiekane ziemniaczki - sukces gwarantowany :)
SKŁADNIKI
pierś drobiowa ( z kurczaka lub indyka )
jajko
bułka tarta
1 kg marchwi
pół selera
1 cebula
listek laurowy
pieprz
ziele angielskie
sól
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej z oliwy
olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrojoną na płaty pierś drobiową panierować w rozbitym jajku i bułce tartej.
Marchew, cebulę i seler obrać ze skórki a następnie zetrzeć na tarce o dużych otworach .
Do garnka dodać 3 łyżki oleju z oliwy, podsmażyć lekko cebulę a następnie dodać resztę startych warzyw, posolić do smaku. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusić wszystko przez około 10 minut. Usmażyć kotlety. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami najpierw warzywa, potem kotlety znowu warzywa i jeszcze raz kotlety.
Zakończyć ostatnią warstwę warzywami i posypać startym serem.
Zapiekać pod przykryciem w piekarniku 180 °C przez 15 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://zielonacukinka.blogspot.com/2015/02/panierowane-kotlety-drobiowe-zapiekane.html