ßßß
Cookit - przepis na Domowe lody jogurtowo-borowkowe bez jajek
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Domowe lody jogurtowo-borowkowe bez jajek
Składniki
Sorbet
Truskawka
Cytryna
Lody
Rabarbar
Borowik amerykański
Pomarańcza
Gruszka
Żurawina
Wiśnie
Morele
Porzeczki
Maliny
Lody kawowe
Rodzynki
Ser mascarpone
Jogurt grecki
Cukier
Borówki
Wykonanie
Pin It
Nie ma nic lepszego niż domowe
lody
. W taki upał najbezpieczniejsze są te przygotowane bez
jajek
. Aksamitny
grecki jogurt
i aromatyczne
borówki amerykańskie
to idealny duet.Przy panujących temperaturach za oknem...
lody
lody
dla ochłody... to jest to !Na blogu znajdziecie również inne przepisy na
lody
:Domowe
lody
ananasowe
.
Sorbet
truskawkowo
-
cytrynowy
Sorbet
truskawkowy
Lody
rabarbarowe
z
borówką amerykańską
Domowe
lody
pomarańczowe
Domowe
lody
gruszkowe
Domowe
lody
żurawinowe
Domowe
lody
wiśniowe
Domowe
lody
morelowe
Domowe
lody
porzeczkowe
Domowe
lody
malinowe
Domowe
lody kawowe
z
rodzynkami
Domowe
lody
z
borówką amerykańską
Lody
jogurtowo
-
truskawkowe
Lody
rabarbarowe
Sorbet
truskawkowy
Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenieSkładniki:250 g
mascarpone
150 g
jogurtu greckiego
90 g drobnego
cukru
350 g
borówek
+ ok.150 g
borówek
patyczki i foremki do
lodów
Wykonanie:Miska na
lody
powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy robić
lody
.150 g
borówek
miksujemy dokładnie i wkładamy po 2 łyżeczki zmiksowanych
owoców
na dno foremek na
lody
(wykorzystałam papierowe foremki na muffiny), foremki wkładamy do zamrażarki.Drugą porcję
borówek
miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej.Zimne
mascarpone
i
jogurt
ubijamy wraz z
cukrem
przez 3-4 minuty. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane
borówki
i mieszamy.
Z zamrażarki wyjmujemy misę na
lody
, przelewamy do niej masę i kręcimy
lody
przez 40-50 minut, aż uzyskają właściwą konsystencję.Z zamrażarki wyjmujemy foremki z zamrożonymi
borówkami
, dokładamy do nich masę
lodową
wypełniając całą foremkę. W środek wtykamy patyczek i z powrotem wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.Przed podaniem foremki z
lodami
wkładamy po kolei do szklanki z wrzątkiem na kilkanaście sekund. dzięki temu
lody
bez problemu wyjmiecie z foremek.
Źródło:
http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/08/domowe-lody-jogurtowo-borowkowe-bez.html
Przepisy powiązane
Lody, lody dla ochłody
Domowe lody borówkowe
Dżem z czerwonych owoców
Dżem truskawka z czarną porzeczką
Dżem truskawkowo-rabarbarowy - Buszująca w kuchni
Składniki powiązane (0)