Wykonanie
Kupiłam dość dużą ilość
czarnej porzeczki i będzie z niej parę rzeczy na blogu m.in właśnie ten
dżem. Spieszcie się go szykować, bo podobno
porzeczki w tym roku mało przynajmniej w Zachodniopomorskim.Składniki:500 g
truskawek250 g czarnych
porzeczek100 g
cukru (u mnie brązowy)sok z 1/2
cytrynyPrzygotowanie:
Porzeczki i
truskawki myjemy pozbawiamy gałązek/ szypułek i wrzucamy do garnuszka, dodajemy niewielką ilość
wody (przefiltrowanej lub niegazowanej), zasypujemy połową
cukru i gotujemy często mieszając, aż
owoce zaczną puszczać sok, odstawiamy na godzinkę. Po upływie tego czasu włączamy ponownie dodajemy resztę
cukru i gotujemy aż
dżem zacznie gęstnieć i łyżka nie będzie się tak łatwo poruszać (ja to już robię na wyczucie), ale możecie zrobić test z talerzykiem (na początku przygotowań do zamrażarki wkładamy talerzyk i jak będziecie chciały/ chcieli sprawdzić konsystencję to wylewamy łyżeczkę gorącego
dżemu zamykamy na moment w zamrażarce a następnie wyciągamy i przesuwamy palcem jak będzie żelowy to można kończyć gotowanie) i przelewać do wyparzonych słoiczków. Jak nie to gotujemy dalej, około 10-20 minut. Sprawdzamy jeszcze raz i wtedy przelewamy. Przestudzone słoiki z
dżemem gotujemy w dużym garnku pod przykryciem przez 15-20 minut. Pamiętajcie żeby
woda do wygotowywania była zimna (słoiki mogą pęknąć w trakcie dlatego to bardzo ważne aby wszystko było zimne). Na sam koniec odwracamy wszystko do góry nogami i dajemy wystygnąć następnie chowamy w ciemne miejsce. Do piwnicy , spiżarni bądź szafki.
Smacznego